Evropská komise: V Česku chybějí školky, i kvůli tomu mají ženy nižší platy

Jedním z nejdůležitějších úkolů české vlády by mělo být podle Evropské komise výrazné zvýšení počtu jeslí a školek. Díky tomu by se mimo jiné zmenšily velké rozdíly v platech mezi českými muži a ženami. Komise to Česku dnes doporučí v materiálu, který má Český rozhlas předem k dispozici z diplomatických zdrojů. České ženy se kvůli nedostatku jeslí a školek často nemůžou vrátit do práce tak brzy, jak by chtěly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Rozdíl v platech mezi muži a ženami je v Česku podle Bruselu jeden z nejvyšších v celé Evropské unii. Jak Evropská komise ve svých Doporučeních Česku uvádí, „omezený přístup k zařízením pro péči o děti a v porovnání s ostatními zeměmi nízký podíl práce na částečný úvazek ženám brání v účasti na trhu práce“.

České ženy nemají v důsledku nedostatku zařízení předškolní péče jen nižší platy než muži, ale následně i nižší důchody. Stát navíc přichází o miliardy na daních, které neodvedou ženy, které by chtěly pracovat. Do jeslí v Česku chodí jen 5 procent dětí do 3 let, průměr v zemích Evropské unie je přitom 30 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s nedostatkem mateřských škol v Česku natáčela redaktorka Silvie Třeslínová

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD Českému rozhlasu řekla, že si vážnost problému uvědomuje. Podle ní „má vláda zřízení více školek v programu, ale protože ty podmínky jsou poněkud náročnější, bude to ještě asi nějakou dobu trvat“.

Marksová souhlasí i s tím, že problémem je v Česku nízká možnost práce na částečný úvazek. „Potřebujeme podpořit zaměstnavatele, aby dávali rodičům dětí do určitého věku flexibilní formy zaměstnávání,“ uvedla ministryně.

Podle ministryně to bude náplní práce komise pro rodinnou politiku, kterou ministerstvo zakládá. „Tato komise by měla navrhnout různá další opatření, která by rodinám v této zemi pomohla,“ dodala Marksová.

Pomoci mají i dětské skupiny

Evropská komise Česku doporučuje výrazné zvýšení počtu jeslí a školek už od roku 2011, kdy začala poprvé vydávat každoroční Doporučení členským zemím ohledně reforem, které by měly provést.

V českém parlamentu nyní leží návrh zákona na zřízení takzvaných dětských skupin. Ty by mohly vznikat ve firmách a státních úřadech. Podle Evropské komise se jedná o pozitivní, ale jen částečný krok k řešení situace.

Doporučení je celkem sedm

Evropská komise dnes Česku vydá celkem sedm doporučení, která by podle ní měla být hlavními prioritami vlády pro období let 2014 až 2015.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Doporučení Evropské komise Česku mluvil zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Podle dokumentu, který má Český rozhlas k dispozici, by Česko kromě výrazného zvýšení počtu jeslí a školek a usnadnění práce na částečný úvazek mělo například snížit očekávaný schodek státního rozpočtu za rok 2015, zvýšit rychlost zvyšování věku pro odchod do důchodu a silněji ho svázat se změnami v předpokládané délce dožití.

Vláda by také měla zlepšit kvalitu a financování výuky na vysokých školách a zvýšit podíl studentů, kteří studují obory, v nichž následně naleznou uplatnění na trhu práce. Komise po Česku také opakovaně požaduje přijetí zákona o státní službě.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme