Vláda schválila vznik úřadu, který má připravit podmínky pro služební zákon

Vláda se v rámci příprav na zavedení nového služebního zákona shodla na vzniku Generálního ředitelství státní služby. Nový úřad bude mít od července na starost mimo jiné personální obsazení správních úřadů tak, aby mohl zákon o státní službě naplno platit od 1. ledna 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Generální ředitelství bude nejprve součástí úřadu vlády. Koalice proto schválila navýšení jeho pracovníků a lidí na ministerstvu práce, které se bude na zavedení zákona také podílet.

„Schválila zvýšení funkčních míst rozpočtové kapitoly úřadu vlády o 20 osob a od roku 2016 by měla být posílena tabulková místa úřadu vlády tak, aby byla činnost generálního ředitelství zajištěna. Bylo rozhodnuto o tom, že se zvýší počet tabulkových míst na ministerstvu práce a sociálních věcí o čtyři místa,“ uvedl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detaily nového služebního zákona přiblížil ve Stalo se dnes Radiožurnálu ministr pro legislativu za ČSSD Jiří Dienstbier

Podle návrhu by mělo Generální ředitelství státní služby od července zajišťovat mimo jiné systemizaci a personalistiku správních úřadů, analýzu současného stavu, tvorbu metodik a služebních předpisů či školení vedoucích úřadů tak, aby byla "k 1. lednu 2016 zajištěna plná účinnost zákona".

Pracovníci ředitelství budou mít na starosti také organizaci výběrových řízení na pozici ředitele a jeho zástupce, kteří by měli nastoupit v říjnu letošního roku, a dále na místa státních tajemníků, kteří by měli být jmenováni k 1. lednu 2015.

Služební zákon má vést ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Ten a jeho úřad by měli dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholoví úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

V budoucnu bude na generálním ředitelství bude pracovat celkem 37 úředníků. Peníze pro 20 z nich získá vláda v počátku z evropských fondů. Kabinet podle Dienstbiera schválil, že uvolní 4,5 milionu korun na spolufinancování tohoto projektu.

Úředníci by už neměli dostávat smluvní platy

Vládní strany se dnes podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přiblížily k definitivní podobě návrhu služebního zákona. Lídři ČSSD, KDU-ČSL a ANO si na večerním jednání koaliční rady vyjasnili některé sporné body, zejména ohledně odměňování úředníků. Těm se zruší smluvní platy a zastropují odměny, které by neměly překročit 25 procent roční mzdy.

„Odměny často u některých oblíbenců v minulosti překračovaly násobek ročního platu. Nově by měl být zaveden tento limit a dohodli jsme se také na tom, že během dvou let, tak aby to platilo do roku 2017, bude vytvořen nový systém odměňování zaměstnanců, kteří budou spadat pod státní službu,“ řekl po jednání Sobotka. Poslední detaily by podle něj koalice měla doladit příští týden.

Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme