S vidinou rychlého zisku půjčili makléřce miliony, zůstala pohledávka

Žena vypadala movitě a důvěryhodně, a tak jí půjčili. Takový příběh bylo možné slyšet včera u ostravského krajského soudu. Výslechy svědků tam pokračoval případ realitní makléřky, která podle obžaloby připravila své klienty o 20 milionů korun. Peníze z lidí vylákala na údajně výhodné obchody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava, krajský soud. Na snímku makléřka Božena P. (vpravo), obviněná, že z klientů vylákala 20 milionů korun, když jim slibovala rychlý zisk z výhodných obchodů

Ostrava, krajský soud. Na snímku makléřka Božena P. (vpravo), obviněná, že z klientů vylákala 20 milionů korun, když jim slibovala rychlý zisk z výhodných obchodů | Zdroj: ČTK

Makléřka peníze chtěla na nákup nemovitostí. Z údajně výhodného obchodu pak lidem slibovala až desetiprocentní zúročení peněz za měsíc.

Řada z nich na výhodnou nabídku kývla, peníze však zpátky nedostali, alespoň ne všechny. „To už nic neuvidíme,“ poznamenal pan Martin, když opouštěl soudní síň.

Přehrát

00:00 / 00:00

U soudu s realitní makléřkou v Ostravě natáčela redaktorka Iva Havlíčková

Makléřce půjčil půl milionu, chtěla prý nakoupit nějaké nemovitosti a slíbila mu, že na tom vydělá. Když zjistil, že je žena zadlužená, požadoval peníze zpátky. Celá půjčka se mu však nevrátila, stále mu chybí 70 tisíc.

Další svědek, který vypovídal, přišel o milion. Před soudem řekl, že přišel kvůli své naivitě o celoživotní úspory. Litoval, že si o makléřce nezjistil více a že jí důvěřoval.

Podnikatel Ladislav byl ostražitější a nepůjčil, jak sám řekl, hlavně díky svým zkušenostem. Žena však podle něj byla přesvědčivá, působila jako movitá a úspěšná. „Musela asi manipulovat s lidmi, protože jsem se sám přistihl, že jsem jí uvěřil,“ poznamenal.

Makléřka Božena P. včera na jednání nepřišla. Její advokátka uvedla, že klientka není dost v pořádku, aby se mohla zúčastnit. Dříve však obžalovaná před soudem plakala a sama sebe označila za oběť. Tím se hájí dál.

„Podle její výpovědi si ty peníze nepůjčovala s tím, že by je lidem nevrátila, ale sama se potom následně stala obětí podvodu,“ řekla advokátka souzené makléřky Marie Hoffová.

Žalobce Petr Kondělka s tím však nesouhlasí. Podle něj musela žena vědět, že nedokáže splnit to, co lidem slíbila.

„Zastupovala i celkem renomovanou realitní kancelář, takže to ve vztahu k poškozeným nevzbudilo nějakou nedůvěru, všichni byli vedení tím, že jim budou rychle zúročeny peníze, ale jak to v těch případech bývá, tak se to nepodařilo,“ podotkl Kondělka.

Líčení bude pokračovat dalšími výslechy svědků. Kdy padne rozsudek, zatím není jasné.

Iva Havlíčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme