Georgi Lucasovi je 70 let. Režisér Hvězdných válek patří dál ke špičce Hollywoodu

Otec kultovní série Hvězdné války je považován za jednoho z nejvlivnějších lidí v Hollywoodu, jeho majetek čítá miliardy dolarů. Američan, který přepsal filmové dějiny, za celý život přitom natočil pouze šest filmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Lucas slaví 70. narozeniny

George Lucas slaví 70. narozeniny

„Na střední škole jsem byl příšerný student. Všechno se změnilo, když jsem maturoval. Nevěděl jsem, co chci dělat a bylo mi to vlastně jedno. Pak ale přišel zásadní zlom," vypráví Lucas.

"Měl jsem nehodu, kterou teoreticky nikdo nemůže přežít. Najednou jsem si uvědomil, že každý den navíc je moje výhra. Každý den je výhra. A já jsem se rozhodl ji stoprocentně využít a dostat zní všechno."

Přehrát

00:00 / 00:00

Život a dílo George Lucase přiblížila Pavlína Nečásková

Když George Lucas nastoupil na filmovou školu, neznal téměř žádný film, do jeho deseti let doma neměli televizi a později když se dostal k televizní obrazovce, filmy byly to poslední, co ho v ní zajímalo.

Fascinovala ho věda, antropologie, psychologie, fotografie a technika. Chtěl být automobilovým konstruktérem. Postupem času ale poznal, že všechny vášně může spojit v jediné - film.

Studio Universal dodnes lituje

Myšlenku na natočení velkolepé scifi série v sobě nosil dlouho. Scénář Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje, studio Universal odmítlo. Bálo se, že by snímek měl až příliš velký rozpočet a investované peníze by se nemusely vrátit zpátky.

Záběr z filmu Star Wars (Hvězdné války) | Foto: Lucasfilm Ltd.

Ale vrátily. Avšak studiu 20th Century Fox. Série Hvězdných válek změnila nejen filmové dějiny ale také formu marketingu. Věci s touto tématikou se objevují všude - v hračkářství, literatuře, na oblečení dokonce i v drogerii.

„Georgi, udělal si ze mě panenku, do které mohl můj bývalý manžel zabodávat špendlíky, lahvičku od šamponu u které lidé točili mou hlavou, aby si umyli vlasy, postavu, které moje děti utrhávaly části těla, pokaždé, když nechtěly dělat domácí úkoly,“ vzkázala Carrie Fischer představitelka princezny Leily při slavnostní ceremonii v Los Angeles věnované dílu George Lucase.

Kultovní dílo pokračuje

Hvězdné války vydělaly po celém světě přes 25 miliard dolarů. A série nekončí. Připravuje se sedmý díl. Ten ale Lucas režírovat nebude. Na jeho místo se postaví J. J. Abrahams.

Spíše než filmové znalce ale v poslední době Lucas zaměstnával bulvární média. Těsně před jeho sedmdesátkou se mu narodilo první dítě, dcera Everest.

Grafický profil filmové ságy Star Wars | Foto: ČTK

Milan Kopp, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme