Nýrsku na Klatovsku se podařilo sehnat nového stomatologa. Ordinace zahájí provoz v září

Najít zubaře, který by ještě přijímal nové pacienty, je složité. Pokud stomatolog odejde do důchodu, znamená to pro jeho pacienty obvykle problém. V Nýrsku na Klatovsku skončili hned dva zubaři najednou. Do řešení složité situace se zapojilo i samotné město. Ve spolupráci s další místní stomatoložkou se jim nakonec podařilo problém vyřešit. Do připravované ordinace nastoupí mladá lékařka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubařské nástroje (ilustrační foto)

Zubařské nástroje (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

V Nýrsku si teď nového zubaře hledají zhruba dva tisíce lidí. Svoji dlouholetou praxi tady totiž ukončil zubařský manželský pár.

„Oni se snažili za sebe najít náhradu, ale ta nevyšla. Problém je, sehnat stomatologa do příhraničních oblastí. Mladí zubaři, když skončí školu, se většinou hrnou do větších měst,“ říká stomatoložka Alena Opluštilová, která v Nýrsku zubní praxi provozuje, a na kterou se začali obracet někteří pacienti ze zrušené ordinace. Jenže měla jako většina stomatologů plný stav.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nýrsku natáčela redaktorka Jitka Englová

„Nakonec to dopadlo tak, že jsme se domluvili zároveň s městem a pomohlo nám, že budeme moci v novém středisku vybudovat další ordinaci,“ dodává Opluštilová.

„My jsme do jednání šli s tím, že na realizaci této akce můžeme finančně přispět. Můžeme zajistit i patřičné zázemí pro zubaře. Můžeme nabídnout bydlení, ale gró celé akce spočívalo v tom, aby paní doktorka zajistila stomatologa tak, aby mohla další ordinaci v Nýrsku provozovat,“ vysvětluje starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Nová zubní ordinace vznikne přímo ve zdravotním středisku v prostorách po dětské ordinaci. „Náklad bude někde okolí 300 tisíc. Celý prostor se bude muset přebudovat,“ popisuje starosta.

Samotná ordinace ale problém neřeší. Důležité slovo měly samozřejmě pojišťovny a nejdůležitější bylo to, jestli se vůbec podaří najít zubaře, který by chtěl v Nýrsku ordinovat.

Zubní ordinace. (Ilustrační foto) | Foto: Josef Seifert

„Pojišťovna také vyšla vstříc v tom, že se u nás jako stávajícímu zařízení navýší úvazek, pokud na místo stomatologa někoho seženeme. A povedlo se, nastoupí mladá paní doktorka, momentálně absolventka, ale šikovná,“ prozrazuje Opluštilová.

Podle ní pomohlo i to, že na fakultě učila a studenty znala. Nová zubařka začne ordinovat v září a lidé se k ní mohou registrovat od konce července.

„Pacienti jsou teď volní, takže se mohou zaregistrovat v kterémkoli zdravotním zařízení, které ještě pacienty registruje,“ dodává stomatoložka.

Jenže takových zařízení už moc není a navíc by se to neobešlo bez nepříjemného dojíždění. Novou ordinaci proto místní vítají.

„Já se přihlásím sem, až to bude otevřené,“ říká Ilona Raiserová. Nového zubního lékaře si musí najít i Václav Čermák: „Já hlídám, kdy budou přihlášky. Nebudu muset do Klatov, je to dost daleko. Když mě budou bolet zuby, tak jak tam dojet? Byl by problém.“

Letošní novinkou ve středisku budou ještě i služby dentální hygienistky.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme