Novým prezidentem Egypta bude Sísí. Dostal dvakrát tolik hlasů, co jeho předchůdce

Po třídenním volebním maratonu v Egyptě se novým prezidentem podle předběžných výsledků stane Abd al-Fattáh Sísí. Dostal drtivou většinu hlasů a porazil svého jediného soupeře Hamdína Sabbáhího. Bývalý ministr obrany je ale v egyptské společnosti nadále kontroverzní postavou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Také tentokrát panují obavy, že po sečtení hlasů nebude vítězství Abdal Fattáha Sísího tak oslňující a jeho legitimita ne zas tak velká

Také tentokrát panují obavy, že po sečtení hlasů nebude vítězství Abdal Fattáha Sísího tak oslňující a jeho legitimita ne zas tak velká | Foto: Amr Nabil | Zdroj: ČTK

Sísí dostal téměř 24 milionů hlasů. Jeho předchůdce Muhammad Mursí, kterého pomáhal Sísí sesadit, dostal v posledních prezidentských volbách v roce 2012 jen kolem poloviny hlasů.

Poražený levicový prezidentský kandidát Sabbáhí si stěžuje na porušování zákonů.

„Nejvyšší volební komise a bezpečnostní složky této země jsou plně zodpovědné za to, co se během dvou řádných dnů a následného prodloužení u volebních místností dělo,“ říkal po oznámení o prodloužení voleb Hamdín Sabbáhí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O minulosti pravděpodobného egyptského prezidenta hovořil zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček

Narážel tak na neregulérnosti, které jeho tým pozoroval. Ve volebních urnách bylo podle předběžných výsledků dokonce více hlasů neplatných než hlasů pro Sabbáhího.

Kvůli tomu teď o Sabbáhím kolují vtipy, že skončil ze dvou kandidátů třetí. Jeho sok dostal přes 90 procent.

Stoupenci vítěze voleb začali s tím, jak přicházely první výsledky, oslavovat už v pozdních večerních hodinách v egyptských ulicích.

Pro velkou část Egypťanů představuje Sísí zachránce, který loňským svržením vlády Muslimského bratrstva zachránil zemi před občanskou válkou.

Jiní ho vnímají jako pučistu, který navíc nese zodpovědnost za smrt více než tisícovky stoupenců islamistického bratrstva.

„Při velikém Bohu slibuji, že budu upřímně střežit republikánský systém, respektovat ústavu a zákony, plně jednat v zájmu lidu a chránit nezávislost vlasti a celistvost jejího území,“ složil v srpnu 2012 nově jmenovaný ministr obrany Abd al-Fattáh Sísí přísahu do rukou prezidenta Muhammada Mursího.

Panovalo přitom podezření, že Sísí je mužem Muslimského bratrstva uvnitř armády, a že islamistické hnutí tak začíná kontrolovat i ozbrojené síly.

Abd al-Fattáh Sísí | Foto: Lobna Tarek

Spekulacím nahrávalo i Sísího zbožné chování. Veřejnost ho znala málo, předtím řídil egyptskou vojenskou rozvědku.

Prezidentovi dal dva dny na odstoupení

V neděli 30. června loňského roku, u příležitosti prvního výročí vlády prezidenta Mursího, žádaly davy na káhirském náměstí Tahrír jeho odstoupení. Mursí ale odejít odmítl a Sísí mu jakožto velitel armády dal dvoudenní ultimátum.

„Včerejší projev pana prezidenta znamená, že požadavkům lidu nevyhověl. Proto jsme přijali cestovní mapu. Na jejím základě se pozastavuje platnost ústavy a funkce prezidenta se dočasně, do nových voleb, ujme předseda ústavního soudu,“ řekl tehdy Abd al-Fattáh Sísí, jehož hvězda letěla strmě vzhůru.

Abd al-Fattáh Sísí (narozen 19. listopadu 1954, Káhira) je egyptský maršál a politik. Od 12. srpna 2012 byl ministrem obrany a vojenské výroby. 3. července 2013 sesadil po masových nepokojích prezidenta Muhammada Mursího z řad Muslimského bratrstva; pak zastával vedle funkce ministra obrany i funkci prvního místopředsedy vlády. 26. března 2014 byla ohlášena Sísího kandidatura na egyptského prezidenta. Vláda podala 24. února demisi, aby maršálovu prezidentskou kandidaturu podpořila.

Lidé věřili jeho slovům, že armáda se po zákroku stáhne mimo politiku.

„Přísahám Bohu, že nemáme vůbec žádné mocenské ambice a sami se o tom přesvědčíte. Ani trochu netoužím po tom, abych vládl Egyptu. Chci vám říct, že čest, že můžeme chránit vůli lidu, je nám a mně milejší než čest vládnout této zemi,“ tvrdil tehdy Sísí.

O měsíce později bylo ale všechno jinak. „Egypťané se už nesmíří s tím, aby jim vládl někdo, koho nechtějí. Tomu už je konec. A proto před vás ve vší skromnosti předstupuji s oznámením, že budu kandidovat na prezidenta Egyptské arabské republiky,“ oznámil Abd al-Fattáh Sísí pohnutým hlasem z televizní obrazovky. Podle svých slov mu nezbylo než vyhovět přání lidu.

EU k volbám: Technicky dobře provedené

Evropská unie vyslala do Egypta přibližně 150 pozorovatelů, kteří byli rozmístěni v různých provinciích. Unie předběžně hodnotila volby jako technicky dobře provedené. Veškeré registrační práce, volební úkony a sčítání hlasů byly podle ní naprosto v pořádku a navíc v souladu s egyptskými zákony.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hodnocení voleb Evropskou unií informoval blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Jako zbytečné hodnotí unie rozhodnutí volební komise prodloužit volby o jeden den. Sice to nebylo protizákonné, ale zbytečně to vyvolalo pochybnosti o záměrech tohoto opatření.

Unie ale vytýká obecně společenské prostředí nebo atmosféru a nedostatek respektu k ústavním principům. Tím má Evropská unie na mysli především principy o svobodě shromažďování, občanském sdružování a svobodě projevu.

„Státní sdělovací prostředky daly oběma kandidátům zhruba stejný prostor. Soukromá média ale věnovala Sísímu více než dvakrát tolik času než Sabbáhímu. Té části Egypťanů, kteří s volbami a současným vývojem nesouhlasí, se média nevěnovala vůbec. Věznění čtyř novinářů al-Džazíry a zadržování dalších bez obvinění jen přispívají k obavám novinářů ze zhoršující se svobody novinářské práce,“ řekl k mediální atmosféře šéf pozorovatelské mise Evropské komise Mario David.

Šedesátiletý Sísí je ženatý, má tři syny a dceru. Mluví obstojně anglicky.

Štěpán Macháček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme