Za pokus podplatit starostu Kamenického Šenova soud vyměřil podmíněné tresty

U českolipského okresního soudu padl rozsudek v kauze dvou cizinců, kteří se pokusili uplatit tehdejšího starostu Kamenického Šenova. Dva muži mu v roce 2010 nabídli 150 tisíc za to, aby v jejich prospěch ovlivnil prodej bývalého zdravotního střediska na náměstí. Starosta tehdy všechno ohlásil na policii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

První jednání si starosta Jaroslav Andrysík tajně nahrál a při druhém, které proběhlo v novoborské restauraci, už měl na sobě policejní odposlouchávací zařízení.

Z nahrávky pak vyplynulo, že se dvojice pokusila bývalého starostu uplatit.

Před soudem už v minulosti oba záznamy zazněly, ale jejich kvalita byla špatná. Proto se na minulém přelíčení přepis záznamu přečetl.

Obžalovaní se hájili tím, že nerozumí česky a došlo k nedorozumění. Peníze byly podle nich darem pro město. Takové tvrzení ale u soudu neobstálo. Každému z dvojice soud vyměřil 18 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Hrozil jim přitom daleko vyšší trest - až šest let vězení.

Státní zástupkyně požadovala po každém z obžalovaných 150 tisíc pokuty, ale soud nakonec rozhodl jinak vzhledem k tomu, že by částka možná nebyla vymahatelná.

Přestože je státní zástupkyně s výší trestu spokojená, ponechala si lhůtu pro odvolání, stejně jako obhajoba. Ta se chce s cizinci ještě sejít za účasti tlumočníka a probrat možnost odvolání.

mta, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme