Devět rodin z Litoměřicka postižených povodní dostalo peníze od papeže

Devět rodin z Mlékojed, Křešic a Počapel na Litoměřicku, které nejvíce postihla loňská povodeň, dostalo peníze od hlavy katolické církve, papeže Františka. Celkem si mezi sebou rozdělily 50 tisíc dolarů, tedy necelý milion korun. Nad tím, za co je utratit, rozhodně přemýšlet nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křešice, sobota 8.6. odpoledne

Křešice, sobota 8.6. odpoledne | Foto: Miroslav Zimmer

„Je to samozřejmě dech beroucí, nečekal jsem to,“ reagoval jeden z příjemců finanční pomoci Josef Veselý z Mlékojed na Litoměřicku.

Za rok od povodní zatím s manželkou opravili to nejnutnější, aby rodina měla kde bydlet. „Zbytek zůstával dle finančních prostředků - takže fasáda, samozřejmě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Při předávání peněz od papeže postiženým rodinám nechyběl reportér Jan Bachorík

„Všechno je tam udělané jenom tak do půlky. Udělali jsme jenom vnitřek, aby se tam dalo žít,“ dodává jeho žena Lenka, podle níž zbývá také dům znovu vybavit.

Peníze, které měly jít těm nejvíce postiženým, tak našly svoje příjemce.

„Ty peníze, které druzí lidé nashromáždili a s kterými on mohl disponovat, nepřišly nazmar. Skutečně přijdou do oblasti, do litoměřického kraje lidem, kteří to opravdu potřebují,“ říká o finanční pomoci od hlavy katolické církve litoměřický biskup Jan Baxant.

Devět obdarovaných si mezi sebe rozdělilo 50 tisíc dolarů, každý tak dostal víc než sto tisíc korun.

„I když papež jistě nemůže vyřešit všechny problémy těchto lidí a jeho peníze nemohou pokrýt všechny náklady, které jsou spojené s opravou jejich domů, tak je to ale právě určité znamení jeho blízkosti, solidarity, jeho projevu lásky,“ dodal papežský velvyslanec Guseppe Leanza.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme