Letní kino opravují v Klatovech, nové kulturní centrum se otevře nejspíše v září

V klatovském letním kině se letos promítat nebude. Město se rozhodlo více než půl století staré kino zrekonstruovat. Nový areál, který bude stát přes dvanáct milionů korun, by měl mít do budoucna mnohem širší využití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní kino v Klatovech prochází rekonstrukcí

Letní kino v Klatovech prochází rekonstrukcí | Foto: Jitka Englová | Zdroj: Český rozhlas

Letní kino v centru Klatov se proměnilo ve staveniště. Město z něj plánuje vybudovat víceúčelové kulturní centrum.

„Jde nám o to, aby to bylo víceúčelové zařízení, aby vznikla venkovní letní scéna. Je to jedno z míst, kde by se venkovní vystoupení, řekněme v komornějším prostředí, než je klatovské náměstí, mohla konat,“ vysvětluje starosta Rudolf Salvetr.

V areálu by se tak mohla odehrávat například část Mezinárodního folklorního festivalu, akce místních spolků a divadelní festival. Hlediště bude zčásti zastřešené a v případě potřeby bude možné zastřešit i samotné jeviště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá rekonstrukce letního kina v Klatovech, zjišťovala Jitka Englová

„U jeviště lze využít mobilní zastřešení. Vzhledem k promítacímu plátnu není možné udělat stacionární zastřešení pódia, ale mobilní zastřešení není problém,“ říká starosta Salvetr.

Do hlediště se také usadí méně diváků. Počet sedaček se ze sedmi set sníží na zhruba 450. Zvýší se tím ale komfort pro návštěvníky.

„Sedačky budou jednotlivé a sklápěcí, aby na ně nepršelo. Jsou to sedačky jako na stadionech, aby dlouho vydržely,“ upřesňuje stavbyvedoucí Petr Toman.

Návštěvníci i vystupující budou mít v areálu nové moderní zázemí. Vzniká v budově, ve které byla původně promítací kabina. Změny se zřejmě dotknou i promítací techniky.

„Předpokládá se, že tady bude digitální projektor. Komfort navíc bude nesrovnatelný. Kino je přes padesát let staré a podle toho to také vypadalo. Sezení, promítání, zázemí, to všechno bude o několik tříd výš,“ slibuje vedoucí klatovských kin Karel Kotěšovec.

Letní kino v Klatovech prochází rekonstrukcí | Foto: Jitka Englová

Letní kino během sezony pravidelně navštěvovaly zhruba 4,5 tisíce lidí. Rekonstrukce areálu začala v prosinci minulého roku a město se do ní pustilo i díky dotaci.

„Projekt se jmenuje Zatraktivnění letního kina ve víceúčelové kulturní centrum. Celkové náklady jsou 12 milionů 540 tisíc korun včetně DPH. Na tuto akci máme dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad, která pokryje 85 % zmiňovaných nákladů,“ popisuje místostarosta Václav Chroust.

Modernizace areálu letního kina skončí v září. Po celé léto se proto bude denně promítat v kině Šumava.

Jitka Englová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme