Odbory chtějí růst platů zdravotníků aspoň o pět procent. Uvidíme v srpnu, řekl Němeček

Odbory budou chtít, aby se platy ve zdravotnictví příští rok zvedly alespoň o pět procent. Českému rozhlasu to dnes řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s navýšením obecně souhlasí, o konkrétní výši se však podle něj bude moci jednat až podle situace na konci prázdnin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Chceme, abychom se dohodli aspoň pro příští rok na nějakém základním zvýšení platů, protože platy ve zdravotnictví meziročně klesly,“ uvedla Žitníková.

Doplnila také, že odbory chtějí i navýšení platů pro pracovníky v sociálních službách. Ty se prý nezvyšovaly několik let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve zdravotnictví mluvili šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Když jsme dnes diskutovali tu situaci s kolegy, tak pro nás aspoň na začátek by bylo akceptovatelných zhruba pět procent,“ nastínila Žitníková.

Kromě toho by se podle odborů mělo začít znovu s nabíráním zaměstnanců do zdravotnických zařízení. „Chceme, abychom se s panem ministrem dohodli na tom, že se upraví personální vyhláška, že se začne znovu do nemocnic nabírat počet personálu, který je tam nutný,“ dodala Žitníková.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) není proti.

„To jsou věci, které s odbory debatujeme, na kterých jsme v podstatě dohodnuti jako na směrech, které chceme udělat. My jsme i s paní předsedkyní Žitníkovou o té problematice jednali, já jsem dnes na poradě rozhodl o tom, že bude ustavena pracovní skupina právě pro úpravu té nešťastné personální vyhlášky a jsme domluveni i na tom, že zhruba v měsíci srpnu, kdy už bude jasný dopad kompenzace poplatků do nemocnic a do jejich hospodaření, se začneme bavit o tom, jaký reálný růst platů můžeme pro zdravotnictví pro příští rok nastavit,“ řekl Němeček.

Onou kompenzací měl na mysli rozhodnutí vlády dorovnat výpadek peněz, o které přišly nemocnice kvůli zrušení stokorunových poplatků. O zrušení rozhodl Ústavní soud.

První peníze s částky přesahující dvě miliardy korun by měly nemocnice dostat už v červenci.

Podle ministra i odborářů však nemocnicím chybí peněz mnohem víc, shodují se, že za poslední roky, kdy mělo Česko pravicové vlády, do zdravotnictví nepřiteklo potřebných 30 miliard, což v důsledku pociťují i pacienti.

Podobná rétorika na obou stranách není překvapivá, odbory mají k vládě pod vedením levicové sociální demokracie blízko. Zřejmě i proto zatím nemluví o nějakých radikálních krocích, ale spíše o tom, že chtějí vyjednávat.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme