Jana Nečasová (Nagyová) čelí obžalobě v kauze Vojenského zpravodajství

Olomoucké vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na manželku expremiéra Petra Nečase Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Obžalobě čelí i bývalí šéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich podřízený, zpravodajec Jan Pohůnek. Za zneužití pravomoci všem hrozí až tříleté vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucké vrchní státní zastupitelství podalo 6. června obžalobu na manželku expremiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, nyní Nečasovou  (na archivním snímku ze září 2013)

Olomoucké vrchní státní zastupitelství podalo 6. června obžalobu na manželku expremiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, nyní Nečasovou (na archivním snímku ze září 2013) | Zdroj: ČTK

"Vyšetřující státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci dnešního dne podal Obvodnímu soudu pro Prahu 1 obžalobu v části týkající se Vojenského zpravodajství, která byla vyloučena ze společného řízení vedeného proti obviněné Janě Nečasové a spol. u zdejšího státního zastupitelství," potvrdil Českému rozhlasu vrchní žalobce Ivo Ištvan.

V této části případu, který loni vedl k pádu Nečasovy vlády, Jana Nagyová v roce 2012 podle žalobců z pozice šéfky premiérova kabinetu zosnovala a usměrňovala sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky.

Vojenské zpravodajství údajně zneužila k osobním zájmům, přičemž využila svého vlivu vyplývajícího z jejího osobního poměru s premiérem.

Nečasová vinu necítí

Obhájce Jany Nečasové Eduard Bruna zatím nemá text obžaloby. Jeho klientka ale prý vinu necítí. „Její názor je ten, že nepovažuje svoje jednání, které by jí snad bylo přičítáno, za trestnou činnost,“ řekl Bruna Českému rozhlasu.

Také trojice zpravodajců obvinění od počátku odmítá. Muži se hájí tím, že nešlo o sledování, ale obranu proti sledování, ke kterému nebylo zapotřebí povolení ministra obrany.

Podle nich měli za úkol zjistit, zda Radku Nečasovou nesleduje někdo jiný. Objevily se prý informace, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Vedle manželky premiéra nechala Nagyová údajně sledovat i dva zaměstnance Úřadu vlády - svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni, správkyni Hrzánského paláce Alenu Hegrovou.

Z textu obvinění už dříve vyplynulo, že Nagyová se zpravodajci údajně vedla prostřednictvím telefonických hovorů a zpráv SMS konspirační debatu s kódy a přezdívkami.

70 stran obžaloby

Podle informací ČTK má obžaloba zhruba 70 stran. Olomoučtí žalobci ji měli sepsanou a připravenou k odeslání již několik týdnů, čekali ale na rozhodnutí týkající se vyloučení kauzy Vojenského zpravodajství z celého spisu Nagyové.

Ten zahrnuje i údajné vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) a údajné uplácení trojice exposlanců ODS. "Vyšetřování a prověřování zbývajících částí společného řízení dále pokračuje," shrnuli dnes žalobci.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme