Svoboda, Býma i Adámek byli ve fotbalové kauze zproštěni viny

Případ údajné fotbalové korupce má za sebou i projednání v soudní síni. Okresní soud pro Prahu-západ se zabýval utkáním mezi Jabloncem a Plzní, kde měli před dvěma lety hosté ovlivňovat rozhodčí. Všichni tři obžalovaní byli zproštěni viny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Býma u okresního soudu Praha-západ

Pavel Býma u okresního soudu Praha-západ | Zdroj: ČTK

Jedná se o hlavního rozhodčího Tomáše Adámka, který měl přijmout úplatek, o Pavla Býmu, který figuroval jako čtvrtý rozhodčí, který neinformoval o údajném trestném činu, a o funkcionáře Martina Svobodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu "Křetínského kabely" o korupci ve fotbale u soudu sledoval Jan Suchan

Ten měl údajně uplatit Tomáše Adámka 200 tisíci korun za to, že ovlivní zápas ve prospěch Plzně (Viktoria v Jablonci vyhrála 2:0). Podle soudkyně Jitky Drábkové nebyl tento skutek prokázán s tím, že všechno jsou v podstatě jen spekulace, nenašly se totiž důkazy korupčního jednání.

„Důkazy, které by prokazovaly vinu všech obžalovaných, tady nebyly v trestním řízení obstarány. Nebylo prokázáno, že by se ten skutek stal, tak jak stojí v obžalobě,“ pronesla soudkyně Jitka Drábková.

Svoboda zatím nechtěl předjímat, jestli podá žalobu na Adámka, který ho z uplácení obvinil. „V tuto chvíli jsem jenom rád za to, jak to dopadlo. Ve fotbale teď momentálně nedělám, ale doufám, že nabídku dostanu, protože si myslím, že fotbal dělám plným srdcem. Moc věcem nerozumím, ale fotbalu ano.“

Soud bude znovu řešit, jestli se ve fotbalové lize uplácelo

Číst článek

Před soudem dnes vypovídali šéf fotbalistů Sparty Daniel Křetínský a předseda FAČR Miroslav Pelta, kteří ale pouze zopakovali, že mají informace zprostředkovaně a nemají konkrétní důkazy.

K projednávání se dostavila i předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková, která mimo jiné rozebírala inkriminovaný duel, ale ani ona nové světlo do případu nevnesla. Státní zástupce, který pro všechny navrhoval několikaleté podmíněné tresty, se na místě proti rozsudku odvolal.

Jan Suchan, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme