Brazílii vládne zelenožlutá kombinace, prezidentka hájí velké výdaje

V brazilských městech vypuklo zelenožluté šílenství před nadcházejícím fotbalovým šampionátem. Fanoušci se vybavují na fandění, ale neustávají ani protesty. Velké výdaje ve svém projevu obhajovala prezidentka země Dilma Rousseffová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilské fanoušky pohltilo fotbalové šílenství (ilustrační foto)

Brazilské fanoušky pohltilo fotbalové šílenství (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Kombinaci zelené a žluté, tedy dvou brazilských národních barev, nelze uniknout. Po ulicích jsou rozvěšené fáborky, všude visí vlajky, na mnoha místech se barví chodníky, obrubníky, ale také stolky a lavičky, a děti z jedné školy namalovaly na chodník i Tatu bolu, maskota šampionátu.

Brazilci chodí v tričkách reprezentace a už je taky vidět víc aut s vlaječkami. Snaží se také obchodníci, stejně jako na Vánoce nebo Valentýna. Den zamilovaných navíc v Brazílii vyšel na právě na den zahájení šampionátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravě Brazilců na MS mluvil s Vojtěchem Bidrmanem reportér ČRo David Koubek

Podle průzkumů jsou ovšem Brazilci vůči šampionátu rezervovaní a tolik ho nepodporují. Více než polovina obyvatel například nepovažuje mistrovství za užitečné pro svou zemi. Proti výdajům na stadiony byly také velké protesty.

To ale znovu odmítla brazilská prezidentka. „Je nezbytné, aby všichni Brazilci měli správnou představu o tom, co se kvůli šampionátu muselo udělat, bez falešného provolávání slávy, ale také bez poraženectví a bez zkreslování,“ řekla ve svém projevu Dilma Roussefová.

Vymezila se tak vůči kritice, která podle ní byla vůči Brazílii nespravedlivá. Mluvila o letištích, která se skutečně vylepšila, o dopravních projektech, které se stihly, i když to nebyly zdaleka všechny. Chtěla přesvědčit o tom, že země udělala pokrok a že po mistrovství určitě nezbude vybílená státní kasa.

Vojtěch Bidrman, David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme