V obklíčeném Slavjansku dochází voda a jídlo, z města prchají tisíce lidí

Situace ve městech, které na východě Ukrajiny obklíčila armáda, je kritická. Nefunguje elektřina a dochází voda a jídlo. Lidé se snaží za každou cenu utéct do bezpečí. Ozbrojení separatisté si ale prý za povolení k opuštění okupovaných měst účtují až tisíc dolarů za osobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Slavjansku chtějí odjet z oblasti bojů

Obyvatelé Slavjansku chtějí odjet z oblasti bojů | Zdroj: Reuters

Přesto už ze stotisícového Slavjansku odjelo asi 40 procent obyvatel. Podle představitelů dalších obcí je humanitární situace na povstaleckých územích na Ukrajině na pokraji katastrofy.

Takzvaná Luhanská lidová republika mezitím požádala o mezinárodní uznání Rusko a dalších 14 zemí. Většinou jde o postsovětské republiky, ale je mezi nimi i Čína, Kuba, Venezuela nebo Srbsko.

Podobnou žádost zaslala do Moskvy už dvakrát i takzvaná Doněcká lidová republika. Moskva ale zatím tyto požadavky ignoruje.

Separatisté chtějí Rusko jako prostředníka

Separatisté zároveň odmítají přímé rozhovory s Kyjevem a žádají, aby prostředníka dělalo Rusko. Doufají, že Kreml se při rozhovorech postaví na jejich stranu a oni pak vyjednají výhodnější podmínky.

Odmítají například jednat o vyhlášené nezávislosti, která je podle nich nevratná a naopak požadují okamžité stažení ukrajinské armády, kterou označují za okupační sílu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že chce o ukončení konfliktu jednat se všemi zúčastněnými stranami u kulatého stolu.

Igor Maňour, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme