Fed určí taktiku podpory hospodářství, čeká se snížení nákupů dluhopisů

Světové finanční trhy se připravují na dvoudenní jednání americké centrální banky. Začíná už zítra a jeho výsledek může výrazně ovlivnit burzy po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké dolary

Americké dolary | Foto: Fotobanka stock.xchng

Americká centrální banka bude mít na programu jeden ze svých nejdůležitějších úkolů, a tím je podpora hospodářství. Banka se snaží posilovat ekonomický růst třeba tím, že každý měsíc nakupuje státní dluhopisy.

Objem už ale postupně snižuje, protože hospodářství Spojených států se odráží ode dna. A čím větší výkon bude mít, tím méně do něj budou centrální bankéři zasahovat.

Banka nakupuje tyto dluhopisy za 55 miliard dolarů měsíčně. Dříve byly ale nákupy o 30 miliard dolarů větší. Banka tím chce konkrétně srazit dolů dlouhodobé úrokové sazby a zvýšit výdaje, tvorbu pracovních míst a objem investic.

Na trzích roste nervozita

Investoři na světových trzích jsou napnutí jako struna, protože jakékoli neotřelé rozhodnutí může ovlivnit obchodování na burzách.

Když banka omezí nákup dluhopisů, pak to znamená méně peněz v ekonomice. To se investorům moc nelíbí, a proto mohou burzy klesat. Zareagují na to nejenom trhy v Americe, ale i v Asii a pak v Evropě.

Šéfka FEDu Janet Yellenová může být spokojená, americké banky prošly úspěšně testy - ilustr. foto | Foto: Reuters

Naposledy banka vyděsila trhy letos v březnu. Šéfka Jenett Yellenová totiž naznačila, že během půl roku zvýší základní úrokové sazby.

A to je jeden z dalších nástrojů, kterým se snaží podpořit ekonomiku. Nízkými sazbami chce zpřístupnit úvěry pro domácnosti a firmy.

Experti očekávají útlum skupování dluhopisů

Část z analytiků, které oslovila některá americká média, počítá s omezením nákupu dluhopisů o dalších 10 miliard dolarů. A co je důležitější - koncem roku možná banka přestane nakupovat dluhopisy úplně.

Jestli se stane většina událostí tak, jak se čeká, pak se finančním trhům možná vyhnou citelné propady. Když se ale banka rozhodne pro radikální a nečekané změny už zítra, burzám to neprospěje.

Americká centrální banka se rozhoduje na základě aktuálních údajů o nezaměstnanosti, inflace a růstu hrubého domácího produktu. Tedy stejně, jako většina národních bank ve světě.

Newyorská burza ve Wall Street | Foto: Noemi Fingerlandová

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme