Volby v Sýrii skončily. V Damašku se pro velký zájem hlasovalo až do půlnoci

Oslavy i střelba doprovázely první přímé prezidentské volby v Sýrii po více než padesáti letech. Lidé si v nich mohli vybírat z více kandidátů, ústavní soud nakonec z původních 24 povolil účast třem politikům. Vítězství současné hlavy státu Bašára Asada ale bylo předem jasné. Opozice i proto volby označuje za nelegitimní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší šance z celkem tří kandidátů má současná hlava státu Bašár Asad

Největší šance z celkem tří kandidátů má současná hlava státu Bašár Asad | Zdroj: Reuters

Obyvatelé Damašku oslavovali vítězství Bašára Asada dlouho do noci, z amplionů vládních budov se linula hlasitá hudba a lidé v projíždějících autech dávali svou radost najevo troubením.

„Ano, ano, milion ano pro Asada, volila jsem doktora Bašára,“ přiznává s nadšením žena. Odpovědi voličů byly stejné u jakékoli z celkem 9600 volebních místností, které se otevřely na územích ovládaných armádou.

V metropoli Damašku se volební místnosti zavřely až o půlnoci, protože úřady kvůli velkému zájmu hlasování prodloužily o pět hodin.

Naopak povstalci volby odmítají. „Tyto volby se staly prohrou ještě dříve, než začaly. Jak mohou lidé zvolit muže, který prolévá krev vlastních lidí a shazuje na ně barelové bomby?“ klade otázku jeden z rebelů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme