Česko odmítá rychlejší zvyšování důchodového věku, jak žádá Brusel

Česko nechce zvyšovat věk pro odchod do důchodu tak rychle, jak požaduje Evropská komise. Vláda to napsala do Bruselu v odpovědi na doporučení, která Komise Česku dala v pondělí. Český rozhlas má českou odpověď k dispozici z vysoce postavených zdrojů. Komise tvrdí, že český důchodový systém není kvůli stárnutí populace udržitelný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Česko by tedy mělo podle Evropské komise důchodový věk zvyšovat rychleji, aby systém nezkrachoval. Vláda to ale ve své odpovědi odmítá a mimo jiné tvrdí, že rychlejší zvyšování věku pro odchod do důchodu není politicky průchodné.

Navíc namítá, že příliš rychlé zvyšování by mohlo vést ke zkrácení doby života, po kterou lidé důchod pobírají.

Vláda proto požaduje úpravu doporučení, které Evropská komise Česku vydala. Jeho text budou definitivně schvalovat ostatní členské země Evropské unie.

Česko by podle doporučení, které Evropská komise v rámci posuzování stavu ekonomik členských zemí vydává každý rok, mělo zrychlit růst věku odchodu do důchodu a jasněji jej provázat se změnami ve střední délce života.

Mělo by se rovněž soustředit na podporu zaměstnanosti starších pracovníků a zabývat se způsobem valorizace důchodů.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme