Největší pozornost v Normandii budili veteráni. Lidé chtěli podpisy a kupovali jim pivo

Hlavní ceremoniál k 70. výročí vylodění spojenců v Normandii vzbudil ve Francii i ve světě nadšení. Komponovaný program byl velmi nápaditý. Bez ohledu na něj a přítomnost dvou desítek hlav států byl ale největší zájem o veterány, kteří se před sedmdesáti lety vylodění osobně zúčastnili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veteráni na oslavách v Normandii sklízeli obdiv

Veteráni na oslavách v Normandii sklízeli obdiv | Zdroj: Reuters

Veteránům se choreografický program líbil, zvláště těm, kteří nemuseli být na přímém slunci a všechno sledovali z tribuny.

„Bylo to velmi působivé, dojemné, zachytili přesně to, co se na pláži dělo, celý příběh i charakter války, ukázali, že válka je hrozná a lidé by se o ní neměli pokoušet,“ říká devadesátiletý Franck Warren z Anglie.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Normandii ceremoniál sledovali zpravodajové Jan Šmíd a Jiří Hošek

Po skončení programu zaplavili veteráni samotné městečko Ouistreham. Lidé se s nimi fotili, žádali je o podpisy na fotografie či do knih a někteří dokonce platili veteránům pivo.

„Je to jako výraz poděkování za to, co udělali pro naši zemi. Zrovna dnes jsem byla na jedné pláži, kde se vylodili spojenci, a když je tady vidím, tak mám velkou chuť si s nimi povídat. Problém je ale ten, že nemluvím anglicky,“ dodává třicetiletá učitelka z Marseille.

Od pátku až do neděle by měl pláže vylodění a další zajímavá místa navštívit až milion lidí.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme