Okrajová část Karviné postupně mizí z mapy. Bagry demolují domy kvůli těžbě uhlí

Tam, kde stávaly domy, začíná růst tráva a místo tradiční hospody zůstala jen rozdrcená vrstva kamení. Tak to vypadá ve Starém Městě - okrajové části Karviné. Společnost OKD chce pod zemí těžit uhlí a na výkupu domků se už dohodla se zhruba polovinou obyvatel. Po 25 domech už nezůstala ani stopa a další demolice jsou na denním pořádku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé karvinského Starého Města se obávají rožšíření těžby

Obyvatelé karvinského Starého Města se obávají rožšíření těžby | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle je dům k demolici, připravuje se to, aby mohl přijet bagr,“ ukazuje jeden z dělníků. Pro ně už je to rutina. A Roman Adamiec z OKD dělá v demoličním seznamu jednu čárku za druhou.

„Cílem je, aby tam vyrostla tráva,“ říká Adamiec. Letos by měla tráva vyrůst místo dalších minimálně 19 domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Starém Městě natáčel redaktor Martin Knitl

Hned vedle je pořád ještě obydlený dům. Třem chlapům v montérkách demolice v sousedství vůbec nevadí a naopak tam betonují nový plot.

Vypadá to, že majitel se své střechy nad hlavou jen tak nevzdá. Je to divný pohled, opakuje několikrát cyklista, který se přijel do Starého Města podívat: „Tohle bych zatrhnul. Hlavně pro lidi, kteří tady prožili své dětství.“

A to už je starší paní, která zrovna vynáší odpadky. Žít vedle bagrů je podle ní hrozivé. „Nevím, jestli tady zůstaneme trčet,“ podotýká. Teď už by možná dům prodali. „Ale ne za každou cenu,“ zdůrazňuje.

V těžké situaci jsou všichni - dokonce i společnost OKD. Bez nových a dostupných ložisek uhlí se neobejde, ale na další výkupy domů zatím nemá peníze. Konec Starého Města bude i proto trvat ještě dlouho.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme