Ministerstvo životního prostředí zrušilo souhlas s rozšířením Letiště Vodochody

Letiště ve středočeských Vodochodech se zatím nemůže rozšiřovat. Ministerstvo životního prostředí změnilo své rozhodnutí a zrušilo klíčový ekologický posudek. Úřad našel chyby v posouzení vlivu stavby na vodní hospodářství, znovu také přezkoumal hlukovou zátěž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti rozšíření Letiště Vodochody

Protesty proti rozšíření Letiště Vodochody | Foto: Jana Káninská

Úředníci podle náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové našli poměrně vážná procesní pochybení. Problém byl hlavně v tom, že podmínky předchozího kladného posudku nešlo soudně přezkoumat.

„V oblasti vodního hospodářství nebyly dostatečně zdůvodněny připomínky, které byly vzneseny jak v dopracované dokumentaci, tak v posudku a ve veřejném projednání. Byly spíše formální, nikoli věcné. To znamená, že nebyly soudně přezkoumatelné,“ uvedla Peštová.

Přehrát

00:00 / 00:00

MŽP zrušilo souhlas s rozšířením Letiště Vodochody. Důvody a reakce zjišťovala Květa Moravcová

Úřad našel chyby také ve zpracování hlukové zátěže. Zjistilo se, že kvůli pozemní dopravě by po rozšíření Letiště Vodochody docházelo k překračování hlukových limitů.

„To, že ministerstvo životního prostředí zrušilo souhlasné stanovisko EIA, neznamená pro oznamovatele, že nemůže pokračovat dál ve svém plánu výstavby letiště. Ale až teprve poté, co dopracuje dokumentaci tak, aby byla v souladu, si může zažádat o novou EIA,“ dodala náměstkyně.

Úřad oslovili starostové obcí v okolí letiště a také několik občanských sdružení, která si rozšíření letiště nepřejí. Odpůrci rozšíření poukazovali na to, že kromě negativního dopadu na životní prostředí by se znehodnotily dosavadní investice do inženýrských sítí.

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

Starosta obce Líbeznice Martin Kupka (ODS) považuje nejnovější rozhodnutí resortu za definitivní. „Vnímáme to jako zásadní změnu ve vývoji celé kauzy. Předpokládáme, že se tím promění i situace Letiště Vodochody, že bude dál sloužit jenom jako tovární letiště a letiště pro drobný letecký provoz,“ reagoval Kupka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí ministerstva přivítal ve vysílání Radiožurnálu starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček

Rozhodnutí označil za průlomové i starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček (STAN), který je zároveň mluvčím iniciativy Stop Letišti Vodochody. Ta bude nyní podle Holečka vyčkávat, jak se k rozhodnutí postaví letiště, a sledovat případné nové zpracování studie EIA.

„My jsme skutečně rádi alespoň za ten malý krok, protože za pět let, co proti výstavbě mezinárodního letiště bojujeme a vznášíme velmi dobré a fundované argumenty, jsme zatím nepostoupili. Toto rozhodnutí pana ministra je pro nás skutečně malé vítězství,“ poznamenal starosta Kralup.

Investor: Rozhodnutí může ovlivnit stavební rozvoj v celé České republice

Skupina Penta, která je investorem výstavby letiště, má teď 15 dní na to, aby vůči stanovisku ministerstva životního prostředí podala rozklad. Zda to udělá, není zatím jasné.

Letiště Vodochody:
- před sedmi lety ho od státu koupila za téměř 3 miliardy korun společnost Penta
- patří do skupiny Aero, kterou Penta ovládá
- mělo by odbavit 3,5 milionu cestujících ročně
- je určeno pro nízkonákladové společnosti, nepravidelné a privátní lety
- fungovat by mělo nejdříve v roce 2016
- jeho rozšíření by mělo stát zhruba 3 miliardy korun

„Celkově to považujeme za nešťastné rozhodnutí nejen ve vztahu k našemu projektu, ale obáváme se, že se může jednat o bezprecedentní rozhodnutí, které může mít zásadní dopad na další rozvoj infrastrukturálních staveb v České republice, případně jakoukoli větší stavbu,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí skupiny Martin Danko.

Původní kladný posudek vydalo ministerstvo životního prostředí na konci loňského října. Obsahuje přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Jde například o dostavbu přivaděče na dálnici D8, budoucí letiště má mít rovněž omezení pro noční lety.

Proč předchozí vedení ministerstva rozhodlo opačně než to současné, úřad podle náměstkyně ministra Bereniky Peštové nezkoumal. Určitě se tím ale bude zabývat.


Zvětšit mapu

Květa Moravcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme