Uruguayci se v Brazílii představí po 64 letech. Jejich poslední návštěva stála 'kanárky' titul

Schiaffino a Gigghia, to jsou v Brazílii dvě zakázaná slova. Tito dva Uruguayci před 64 lety způsobili Brazilcům národní trauma, které dosud nepominulo. Každý z nich dal Brazílii gól v rozhodujícím zápase mistrovství světa a společně je tím připravili o všeobecně očekávaný titul na domácím šampionátu. V sobotu se jejich uruguayští pokračovatelé představí na mistrovství světa v Brazílii poprvé od památného roku 1950.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Uruguaje včele s kanonýrem Suarézem si na brazilském šampionátu odbudou premiéru v utkání s Kostarikou

Fotbalisté Uruguaje včele s kanonýrem Suarézem si na brazilském šampionátu odbudou premiéru v utkání s Kostarikou | Zdroj: Reuters

„V Uruguayi je tenhle zápas taky stále silné téma. Čekali jsme, až se zase budeme moct do Brazílie vrátit, abychom měli šanci to zopakovat,“ směje se bývalý uruguayský reprezentant Gustavo Poyet.

Sám ještě dávno nebyl na světě, když Uruguayci na Maracaná senzačně vyfoukli Brazilcům titul mistrů světa, který by tehdy byl jejich první. Ale historii má nastudovanou dobře, protože na šampionátu pracuje jako odborník pro anglickou televizi ITV.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naše mužstvo umí velké věci, varuje uruguayské soupeře Gustavo Poyet

„Pro nás Uruguayce je vždycky zvláštní a prestižní hrát proti Brazílii, navíc v její zemi. Zopakovat rok 1950 bude hodně těžké, ale ani by to nemuselo být až ve finále. Třeba se nám povede postoupit jako minule do semifinále a utkáme se s Brazilci tam. Stát se to může, kdo ví,“ říká trenér Sunderlandu.

Se svým týmem, ve kterém minulý rok hostoval český obránce Ondřej Čelůstka, se Gustavo Poyet dokázal ze skoro beznadějné situace prokousat k záchraně v Premier League, a tak si teď může naplno užít šampionát, kde je jeho práce experta prý mnohem pohodlnější.

„Líbí se mi to, nikdy jsem v takové roli na mistrovství světa nebyl. Doufám, že se uruguayskému týmu podaří zopakovat úspěch z turnaje před čtyřmi lety. I velcí favoriti to budou mít těžké, už v osmifinále dojde zřejmě na zápas Brazílie se Španělskem nebo Nizozemskem a někdo z nich vypadne,“ tuší bývalý fotbalista Chelsea nebo Tottenhamu.

Fotbalové MS vidělo první vzpouru outsidera. Kostarika porazila Uruguay

Číst článek

„Naše mužstvo s Diegem Forlánem a dalšími kvalitními hráči umí držet při sobě, a když se rozjede, umí velké věci. Všechno bude záležet na tom, jak se nám proti Kostarice povede do turnaje vstoupit,“ myslí si rodák z Montevidea.

Uruguay se s Kostarikou utká od devíti hodin večer českého času v tropické pobřežní Fortaleze. A pokud jihoamerický tým první překážku zvládne, bude muset k postupu do osmifinále vyřadit ještě také jednoho z dvojice Anglie-Itálie, která od šesti večer lokálního času jako první okusí extrémní podmínky fotbalu uprostřed amazonského pralesa v Manausu.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme