Neproočkovanost dětí proti pneumokokům ohrožuje i seniory, říká epidemiolog

V Česku vloni podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu přibylo lidí nakažených invazivní pneumokokovou infekcí. 69 jich zemřelo. To je nejvyšší číslo za poslední tři roky. Ohroženi jsou hlavně senioři a děti do pěti let - těch onemocnělo 28.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Streptococcus pneumoniae - původce zápalu plic

Streptococcus pneumoniae - původce zápalu plic | Foto: National Institutes of Health

Čísla jsou tak oproti loňsku skoro dvojnásobná. Podle hygieniků je to i tím, že rodiče své děti dávají stále méně očkovat, přestože vakcínu platí zdravotní pojišťovny.

Očkování proti pneumokokovým infekcím bylo do očkovacího kalendáře zahrnuto už v roce 2010.

Souvislost zvýšení počtu pneumokokových infekcí s rostoucím trendem neočkovat potvrzuje i epidemiolog Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Epidemiolog Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti vysvětloval jak souvisí nízká proočkovanost dětské populace s vyšším počtem pneumokokových infekcí u seniorů

„Po zavedení dobrovolného očkování, hrazeného ze zdravotního pojištění, jsme pozorovali zcela jednoznačný pokles úmrtí a výskytu tohoto onemocnění u dětí do pěti let, zejména dětí do jednoho roku věku,“ vysvětluje Roman Chlíbek.

V posledních letech poklesla takzvaná proočkovanost dětské populace až na 55 procent. To je propad o 25 procent, což se projevilo po pěti letech nárůstem výskytu tohoto onemocnění u malých dětí.

Trendem současné rodičovské generace malých dětí je očkovat spíše méně než více, přičemž se často do popředí v diskusích dostávají zejména negativní dopady očkování. Argumentem často bývá, že je méně pravděpodobné se pneumokokem nakazit než absolvovat potíže spojené očkováním.

Invazivní pneumokokové onemocnění může probíhat závažným způsobem. Bakterie streptococcus pneumoniae čili pneumokok se dostává do krve, kterou putuje i na mozkové obaly. Z toho mohou vznikat pneumokokové meningitidy. Dojít může i k pneumoniím neboli zápalům plic či otravě krve těmito bakteriemi. Tyto stavy mohou ohrozit člověka na životě.

„Co se týče pneumokoků, tak to rozhodně není pravda,“ zdůrazňuje Roman Chlíbek a pokračuje:

„Tam je totiž ten paradox, že řada rodičů má pocit, že očkování je dobré odložit, až dítě bude starší. Ale v případě pneumokoků je tomu přesně naopak. Je to dáno tím, že jakmile se narodí novorozenec a kojenec, tak nemá zcela vyzrálý imunitní systém v té složce, která ho má chránit před pneumokoky.“

Organismus dítěte tak není schopen se sám infekci ubránit. Očkovací látka, podaná právě v tuto chvíli, pak období nezralé imunity pomáhá překlenout její stimulací.

Vedle malých dětí jsou nejvíce ohroženi i senioři. Ti bývají sekundárně nakaženi právě od neočkovaných dětí, které se stávají přenašeči onemocnění.

„Očkované děti nepřímo umí chránit před pneumokoky i prarodiče,“ dodává Roman Chlíbek.

Veronika Sedláčková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme