Sněmovna v prvním čtení podpořila výjimky pro nekvalifikované učitele

Učitelé s dlouhou praxí, kterým ale chybí vysoká škola, budou zřejmě na školách dál. Poslanecká sněmovna podpořila výjimku, podle které mohou kantoři starší 55 let s nejméně dvacetiletou praxí učit i po lednu příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Výjimka, kterou zavádí novela zákona o pedagogických pracovnících, by se měla týkat i zahraničních lektorů, kteří učí cizí jazyky.

Dále pak inženýrů, sportovních trenérů nebo umělců, kteří mají na školách jen částečný úvazek. Ti všichni by bez titulu museli školy opustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začátku jednání sněmovny o zavedení výjimek pro některé nekvalifikované učitele informovala Věra Masopustová

Změna se nelíbí pravicové opozici. „Novela jasně říkala, že je třeba, aby byla předepsaná kvalifikace, kterou má učitel naplnit,“ zdůvodnila za TOP 09 poslankyně Anna Putnová.

„Pokud budeme změkčovat pravidla a dělat výjimky, znamená to, že si nevážíme vzdělání jako hodnoty,“ upozornila.

„Učitelé byli zpraveni o tomto zákonu před deseti lety. Dnes mají možnost prostřednictvím celoživotního vzdělávání doplnit si patřičné vzdělání. Pedagogické fakulty jim v tomto smyslu vycházejí vstříc,“ řekla Putnová.

Ohrožená výuka na 650 školách

Ministr školství Marcel Chládek z ČSSD ale výhrady ODS a TOP 09 odmítl: „Já sice chápu a souhlasím s tím, že každý učitel by měl mít vysokoškolské vzdělání. Podotýkám ale zároveň, že tento zákon staví do paradoxní situace i vysokoškoláky, kteří mají pedagogické vzdělání, ale na jiný typ školy.“

Návrh ministerstva školství o výjimkách se týká několika skupin pedagogů. Na školách by mohli zůstat například nekvalifikovaní učitelé starší 55 let minimálně s dvacetiletou praxí. Předloha upravuje také výuku cizích jazyků rodilými mluvčími. Pokud budou mít maturitu, mohli by vyučovat konverzaci, pro výuku jazyka jako celku by potřebovali alespoň bakalářské vzdělání.
Pramen: ČTK

„A od 1. 1. 2015 bychom podle našeho zjištění nemohli v 650 školách učit. A to je pro mě zásadní problém. Protože já se ptám kritiků: co chcete dělat s dětmi, které v těch 650 školách jsou?“ táže se Chládek.

S ministrem se shodla poslankyně KSČM Marta Semelová. I podle ní měli učitelé na doplnění kvalifikace dost času, ale bez výjimek by na některých školách neměl kdo učit.

„Myslím, že je třeba vnímat realitu. Pochopitelně všichni chceme, aby kvalifikovaní učitelé byli zárukou kvalitního vzdělání pro naše děti a mládež.“

„Nicméně, pokud v tuto chvíli jsou tisíce kantorů bez kvalifikace – je pravda, že ne všichni vlastní vinou, protože ty obory otvírané na fakultách nebyly – tak není možno všechny školy, zřizovatele, děti hodit přes palubu a nechat školy bez učitelů. Protože, kdo by tam učil?“ obává se Semelová.

Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících teď dostanou příslušné sněmovní výbory. Ty ještě mohou vládní předlohu upravit.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme