Návštěvu tureckého premiéra Erdogana v Německu provázejí demonstrace

Kolín nad Rýnem se připravuje na střety příznivců a odpůrců tureckého premiéra Erdogana. Ten přijel do Německa oficiálně na oslavy Unie německo-tureckého přátelství. Jeho vystoupení před tureckými krajany už teď vyvolává kritiku německých politiků. Nelíbí se jim, že si turecký premiér dělá v Německu předvolební kampaň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý spolkový prezident Joachim Gauck s tureckým ministerským předsedou Recepem Tayyipem Erdoganem

Německý spolkový prezident Joachim Gauck s tureckým ministerským předsedou Recepem Tayyipem Erdoganem | Foto: Yasin Bulbul | Zdroj: ČTK

V Kolíně se kvůli návštěvě tureckého premiéra demonstruje, a to hned na několika místech. Nejsilnější zastoupení, až 60 tisíc lidí, je na demonstraci pořádané alevity. Stoupenci této mírné formy islámu se sjeli z celého Německa.

Jen z Berlína vyrazilo sedm autobusů, mnozí lidé mají na sobě trička s nápisem Taksim je všude s narážkou na známé místo protestů v Istanbulu. Na odbyt jdou i trika s nápisy Erdogan je vrah, Erdogan je diktátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě tureckého premiéra Erdogana v Německu informuje zahraniční zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Účastníci demonstrace tureckému premiérovi vyčítají naprostý cynismus při nedávném důlním neštěstí v Somě a krvavé zásahy proti demonstrantům v Německu. Ke zmírnění hněvu proti premiérovi nepomohlo ani to, že krátce před návštěvou propustil svého poradce, který v minulých dnech zkopal jednoho z demonstrantů.

Výzvy, aby vzhledem k nepokojům v Turecku po důlní katastrofě návštěvu Kolína odložil, turecký premiér nevyslyšel. Ještě z Ankary vzkázal, že má v Německu tři miliony krajanů. Při srpnových volbách o příštím tureckém prezidentovi budou Turci poprvé hlasovat i v Německu. A celá řada z nich Erdogana podporuje.

Spekuluje se, že Erdogan oznámí svou kandidaturu právě v Kolíně. Německá policie je v pohotovosti. Kancléřka Merkelová vyzvala Erdogana ke zdrženlivosti a zároveň vyjádřila znepokojení nad vývojem v Turecku.

Už v minulosti zazněly problematické výroky

Už v minulosti turecký premiér vyvolal svými výroky značné pobouření, když varoval své krajany před asimilací. Nejčtenější německý deník Bild dnes přišel s otevřeným dopisem v němčině i turečtině s titulkem Nejste tu vítaný.

Připomíná v něm i minulá vystoupení Erdogana, kdy například v únoru v Berlíně vyzval své krajany, aby byli hrdí na svou řeč, vlajku, hymnu. A nemyslel tím tu německou.

To je také důvod, proč Erdoganovo vystoupení tvrdě kritizují němečtí politici. Nelíbí se jim, že si Erdogan na německém území dělá předvolební kampaň, navíc v době, kdy vrcholí kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Němci volí až zítra a panují obavy, aby se Erdogan nějakým nemístným výrokem nevmísil do zdejší kampaně.

Klára Stejskalová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme