Český voják získal ocenění za hrdinství při bojích v Afghánistánu

Českého vojáka ze základny Bagrám v Afghánistánu ocenili Američané za hrdinství v boji. Byl ve věži obrněného vozidla ve chvíli, kdy ho zasáhla protitanková střela. I přes zranění zachoval klidnou hlavu a opětoval nepřátelskou palbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet poslední části 10. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu z Afghánistánu na letiště Praha Kbely

Přílet poslední části 10. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu z Afghánistánu na letiště Praha Kbely | Foto: Filip Jandourek

Desátník byl lehce zraněný, teď už je ale v pořádku. Potvrdila mluvčí Generálního štábu armády České republiky Jana Růžičková.

„Nadále slouží na základně Bagrám v Afghánistánu. Voják je již v pořádku,“ uvedla.

Vyznamenání českému vojákovi udělil americký velitel podplukovník Mark Sherkey, který zároveň vyzdvihl i celou jednotku a její činnost v oblasti.

„Jedná se o opravdového bojovníka a nebál bych se s ním vydat do jakékoliv části Afghánistánu," řekl při předání ocenění.

Oceněný desátník, podle zprávy generálního štábu, jel ve druhém vozidle ve věži obrněného vozidla. Vozidlo bylo zasaženo střelou z protitankové zbraně, kterou zachytila ochranná síť, v níž začala střela hořet. I přes pokračující nepřátelskou střelbu nepřestal desátník opětovat útok.

„Snažil jsem se normálně udělat to, co je potřeba a co jsem měl nadrilováno. Nepřemýšlel jsem nad tím, ale bylo to jiné, než jsem čekal. Všichni jsme dělali to, na co jsme se cvičili a díky tomu vše dopadlo dobře,“ okomentoval událost oceněný voják.

Základ jednotky na základně Bagrám tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení české armády.

ČTK, Anna Maňourová, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme