Kyjevský Majdan se zátarasy a barikádami se stává turistickou atrakcí

Ukrajinští demonstranti nemíní opustit Náměstí nezávislosti v centru Kyjeva. Přinejmenším do předčasných parlamentních voleb. Slavný kyjevský Majdan už ale začal žít úplně jiným životem než ve dnech krvavých událostí letos v zimě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé se na kyjevský Majdan přicházejí jen tak podívat, vyfotit

Lidé se na kyjevský Majdan přicházejí jen tak podívat, vyfotit | Zdroj: Reuters

Kyjevský Majdan, tedy náměstí Nezávislosti, se už pomalu z centra revolučního dění změnil v turistickou atrakci. Ubylo stanů a přibylo stánků s různým zbožím.

„Nejlépe se prodávají magnetky s ukrajinskou symbolikou. Zájem o suvenýry přímo s tematikou Majdanu už nějak opadl. Nejvíce se jich prodalo v březnu, tehdy byly obchody živější. U nás nakupují hlavně cizinci z Evropy, ale kupodivu i Rusové,“ říká slečna Olga, která prodává v jednom ze stánků.

K neoriginálnějším suvenýrům patří rohožky a toaletní papír s portrétem ruského prezidenta Vladimira Putina nebo bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavný kyjevský Majdan začal žít úplně jiným životem než ve dnech krvavých událostí. Natáčel tam zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Celé náměstí je daleko průchodnější, zmizely největší zátarasy a kontroly. Lidé se na náměstí přicházejí jen tak podívat, vyfotit se nebo si třeba zahrát fotbal. Všude kolem stojí auta se zmrzlinou či různými chladivými nápoji.

Nový starosta Kyjeva, boxer Vitalij Kličko, by chtěl, aby zmizely i poslední stany, Jejich obyvatelé je ale opustit nechtějí, chtějí zůstat minimálně do předčasných parlamentních voleb.

Na Kresčatiku, kyjevské hlavní třídě, se objevil také dvoupatrový autobus, který obvykle ve světových metropolích vozí turisty. Ti jsou v centru Kyjeva také slyšet, s fotoaparáty obcházejí Majdan. Pro podnikatele v oblasti cestovního ruchu ale letošní sezóna nebude podle odborníků příznivá.

Zahraničních turistů moc nepřijede

„Ve srovnání s minulým rokem se počty velmi snížily. Cizinci nepřijeli nejen na okupovaný Krym, ale ani do tradičně oblíbených míst jako jsou Oděsa, Kyjev nebo Lvov. Propad odhaduji o více než 50 procent oproti loňsku a v případě autobusových zájezdů z Evropy až o 90 procent,“ říká Vladimir, majitel jedné z incomingových cestovních kanceláří.

Důvod je podle něj pochopitelný, turisté se bojí do země, ve které se bojuje, i když vzdálenost například mezi Lvovem a Doněckem je více než tisíc kilometrů a západní Ukrajina i Kyjev jsou dnes naprosto bezpečnými místy.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme