Zpravodaj ČRo: V Doněcku řádí zlodějské bandy, ale také se pečuje o trávníky

Konflikt na východě Ukrajiny se vyostřuje a do tamních oblastí už se dá dostat jen velmi obtížně. Jak popsal z Doněcku zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, v tomto městě, které kontrolují proruští separatisté, navíc lidé kromě obavy z vojenských střetů čelí také zlodějským tlupám. K vidění jsou však i jiné, kontrastní obrázky, třeba péče o městskou zeleň nebo značení stezek pro cyklisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Doněck. Proruští separatisté studují mapu na trávníku

Ukrajina, Doněck. Proruští separatisté studují mapu na trávníku | Zdroj: Reuters

Podle zpravodaje ČRo byla jeho nynější cesta do Doněcku za dobu trvání konfliktu na východě země asi nejsložitější.

Nakonec se tam s taxikářem dostal z Charkova přes Dněpropetrovsk a Záporoží, přímá cesta mezi oběma městy je kvůli konfliktu prakticky neprůjezdná. I zvolená cesta však prý byla poměrně „dobrodružná“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Doněcku přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Na cestě jsou mnohé block posty, ať už ukrajinské, nebo potom v Doněcké oblasti těch místních domobranců, ozbrojenců, kteří nejsou vůči cizincům příliš příjemní,“ poznamenal Dorazín.

Postoj ozbrojenců není jediná nepříjemná okolnost. Cesta z jihu je vlastně jediná cesta do města či z města.

„Pokud ji nějaký lokální konflikt přeruší, potom bude prakticky nemožné sem přijet, nebo se odtud dostat. Jenom připomenu, že letiště v Doněcku stále nefunguje poté, co se tam odehrály prudké boje mezi ukrajinskou gardou a místními separatisty,“ uvedl Dorazín.

Problémy v oblasti se odrazily i na počtu přítomných novinářů. Hotely, které byly před měsícem plné novinářů, jsou prázdné. Podle Dorazína zůstávají hlavně ti ruští, z těch ze Západu prý většina odešla.

Vliv na to má zřejmě i nedávná smrt dvou ruských novinářů, kteří zahynuli při minometném útoku ukrajinské armády u Luhansku, i fakt, že oblast je celkově mnohem nebezpečnější.

V Doněcku namalovali nové cyklopruhy | Foto: Martin Dorazín

„Lidem začínají docházet peníze, po městě se pohybují bandy lidí, kteří jsou přímo příslušníky doněcké domobrany, nebo se za ně maskují. Rozhodně tady terorizují místní obyvatelstvo, okrádají je na ulici za bílého dne, kradou auta, vykrádají obchody,“ přiblížil Dorazín.

K vidění však nejsou jen konflikty. „Doněcká radnice kupodivu funguje, takže tady například neustále polévají ty nádherné květinové záhony a stříhají trávníky,“ popsal zpravodaj.

Také vyznačené stezky pro cyklisty v centru města jsou novinkou. Ty ještě před měsícem chyběly.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme