Výrobce zdravotnické techniky Medtronic kupuje konkurenta Covidien za 40 miliard dolarů

Dva nadnárodní koncerny vyrábějící zdravotnickou techniku se spojí. Americká společnost Medtronic kupuje svého konkurenta Covidien. Smlouva má hodnotu přes 40 miliard dolarů, v přepočtu víc než 800 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel společnosti Medtronic Omar Ishrak

Generální ředitel společnosti Medtronic Omar Ishrak | Zdroj: Reuters

Motivem pro fúzi obou firem je i daňové zvýhodnění. Medtronic chce ušetřit přesunem sídla do Irska, kde má svou centrálu Covidien.

Zatímco v Irsku platí firmy daň z příjmu právnických osob 12,5 procenta, ve Spojených státech je to 35 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fúzi mezi světovými koncerny na výrobu lékařské techniky mluvil redaktor Martin Ježek

Medtronic také rozšíří škálu svého sortimentu, protože od ortopedických pomůcek se dostane až k chirurgickým nebo dýchacím přístrojům. Nová firma bude mít přes 87 tisíc zaměstnanců ve více než 150 zemích.

Podobných transakcí se ve zdravotnictví plánovalo víc. Americký farmaceutický koncern Pfizer chtěl například koupit svého britského konkurenta, společnost Astra Zeneca.

Ačkoliv transakce zatím nedopadla, tyto plány rozvířily ve Spojených státech velkou diskuzi. Američtí politici mluví o exodu firem a skupina senátorů už dokonce předkládá návrh zákona, který by tomu měl zabránit.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme