Zraněný speleolog poslal vzkaz z nemocnice, na videu poděkoval svým zachráncům

Ve speciální videozprávě z nemocnice poděkoval zraněný speleolog Johann Westhauser svým zachráncům. Z nejhlubší německé jeskyně ho po dvanácti dnech vytáhli včera před polednem. Westhauser je podle lékařů v lepším stavu, než očekávali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speleolog Johann Westhauser v nemocnici

Speleolog Johann Westhauser v nemocnici | Zdroj: ČTK

Německý speleolog Johann Westhauser poděkoval ve videoposelství z nemocnice svým kamarádům za záchrannou akci.

Speleolog je v současné době napojený na přístroje a těžce artikuluje. Sám přiznává, že mu mluvení dělá problémy.

Westhauser uvízl po vážném úrazu hlavy v největším jeskynním systému v Německu. Kvůli silnému otřesu mozku byl prvních 36 hodin v ohrožení života a opakovaně ztrácel vědomí.

V podzemí strávil dvanáct dní. Závěrečná fáze vyprošťování byla velmi náročná. Záchranáři museli vlastníma rukama vytáhnout nosítka se zraněným mužem ze 180 metrů hluboké jeskyně.

Na vyprošťovací akci se podílelo 728 záchranářů z pěti zemí. Kromě Němců také Švýcaři, Rakušané, Italové a Chorvaté.

Bavorský ministr Joachim Hermann zvažuje, že nechá nejdelší a nejhlubší německou jeskyni uzavřít.

Systém Riesending-Schachthöhle nedaleko Berchtesgadenu je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Tvoří ho řada komplikovaných úzkých chodeb a průlezů, šachet i velkých jeskynních prostor s jezery. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patřil i Westhauser.


Zvětšit mapu

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme