Nejlevnější letenky jsou v Asii. V Evropě nízkonákladové společnosti zdražují

Nejlevnější letenky nabízejí asijské nízkonákladové aerolinky. Evropské společnosti jsou v celosvětovém srovnání dražší. Vyplývá to z žebříčku průměrných cen, který sestavil portál Aletenky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wizz Air

Wizz Air | Foto: Tomáš Adamec

Před několika lety nabízely evropské nízkonákladové aerolinky letenky za pár eur.

Za takto nízkou cenou je teď dají na trh jen zcela výjimečně při nějaké akci.

Z žebříčku průměrných cen, který sestavil portál Aletenky a uveřejnil server iHned.cz vychází, že v současné době má nejlevnější letenky malajsijská společnost Firefly - cena je 30 eur, včetně dvacetikilového zavazadla.

V průměru za 50 eur mohou lidé cestovat nejen v Malajsii, ale také v Indii nebo Singapuru. Autoři průzkumu počítali průměrné ceny jednosměrných letů z více než tří milionů letenek s odletem v červnu, tedy v hlavní sezoně.

Létání mezi evropskými městy nabízí nejlevněji turecký Pegasus Airlines - v průměru za 65 eur včetně dvacetikilového zavazadla. Pegasus létá od letošní sezony i mezi Prahou a Istanbulem.

Ryanair už není nejlevnější

Nejdráž vyjdou jednosměrné letenky s bagáží u českých Smart Wings. Evropské společnosti postupně ceny letenek zvyšují, platí to i v případě Ryanairu, který je považován za lídra nízkonákladového létání.

Proslul ale i tím, že má množství nejrůznějších příplatků, takže základní cena letenky je poněkud zavádějící. I tak je ale irský Ryanair v žebříčku společností v celosvětovém srovnání až na devátém místě, a když se připočte i cena za odbavené zavazadlo, padá až na 19. příčku.

Pozor na velikost zavazadel

Cestující si tak musejí při výběru letenky dobře spočítat, co si vlastně ještě budou muset připlatit. Téměř všechny aerolinky požadují příplatek za odbavené zavazadlo. Nejdražší je to u maďarské společnosti Wizz Air. Cestující si může vzít zdarma jen tašku do maximální velikosti 42 x 32 x 25 centimetrů.

Jiné aerolinky, například Smart Wings, zavazadlo nezpoplatňují. Samozřejmostí je, že se u nízkonákladových letů platí za veškeré občerstvení, může také za výběr sedadla nebo přednostní nástup do letadla.

To je ale jeden z paradoxních příplatků - cestující tím stejně neušetří žádný čas, protože musí čekat, až nastoupí i zbývající pasažéři. Ryanair před časem dokonce avizoval poplatek za použití toalety. K tomu ale zatím nedošlo.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme