V 70. letech jí podaný lék poškodil zdraví. ÚS teď dal ženě šanci na vyšší odškodné

Ústavní soud otevřel cestu k vyššímu odškodnění ženy, jejíž zdraví těžce poznamenal lék předepsaný lékařkou v 70. letech. Původně jí justice přiřkla víc než čtyři miliony korun. Po zásahu Nejvyššího soudu ale měla žena dostat jen půl milionu. Důvodem snížení částky byl argument, že nárok je z velké části promlčený. Ústavní soud s tímto závěrem nesouhlasí a nařídil nové projednání žaloby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Pokud žalobce požádá o náhradu ztížení společenského uplatnění, pak už konkretizace té výše, byť i dochází k jejímu navýšení, není nový návrh, který by se promlčoval. Ale postačí jakési obecné původní tvrzení v žalobě, které je pak v řízení uplatňováno,“ řekla předsedkyně senátu Kateřina Šimáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O otázce odškodnění mluví Lucie Široká z Centra zdravotnického práva pražské Právnické fakulty UK a první viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek

Žena trpí Lyellovým syndromem neboli syndromem opařené kůže, který jí prakticky znemožňuje běžný život. Odškodnění získala už za minulého režimu, ale před jedenácti lety se její zdravotní stav výrazně zhoršil, a proto podala novou žalobu.

Advokátka poškozené Marie Cilínková uvedla, že peníze z odškodnění by její klientka použila na léky a pečovatelskou službu.

„Člověk, který má někým zničený život, zdraví, by vlastně nedostal odškodnění, pokud bychom neměli Ústavní soud. Takže jsem velmi šťastná a určitě ona taky, protože bude mít aspoň trochu šanci do dalšího života,“ dodala Cilínková.

O novém odškodnění má rozhodnout Obvodní soud pro Prahu 10.

Standardní medicínsko-právní kauza trvá v České republice podle Lucie Široké z Centra zdravotnického práva pražské Právnické fakulty UK pět až sedm let:

„Může se to jevit jako doba dlouhá, nicméně je to dáno tím, že v každé medicínsko-právní kauze probíhá relativně složité dotazování, a to zejména znaleckými posudky, kterých je zpravidla více než jeden. A s ohledem na obtížné dotazování zapříčiňuje to, že nepatří k nejkratším.“

Vlasta Gajdošíková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme