Kritici ho nenávidí, čtenáři milují. Dan Brown slaví padesátiny

Každou novou knihu čerstvého padesátníka Dana Browna provází ohromný mediální zájem i hysterie fanoušků. Jeden z nejprodávanějších současných autorů světa se k námitkám historiků, podle kterých manipuluje s dějinami, moc nevyjadřuje. Většinou jen s úsměvem odpovídá, že ani mezi pravdu a školní dějepis také nemůžeme dát rovnítko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Dan Brown

Spisovatel Dan Brown | Foto: Filip Jandourek

Ve svých knihách misí Dan Brown fikci se skutečností a tyto jevy nechce oddělovat ani, když o své práci mluví. Jeho příznivci tak u něj vždy najdou nějaké další tajemně pootevřené dveře a mohou společně s ním rozvíjet teorie o celosvětových spiknutích s historickými kořeny.

Původně vysokoškolský učitel si ale zakládá na podrobném nastudování pramenů a na tom, že se osobně pozná popisovaná místa:

Přehrát

00:00 / 00:00

Loňskou návštěvu Dana Browna v Praze připomněl při příležitosti jeho 50. narozeniny reportérka ČRo Zuzana Vlčková

„Internet je třeba brát s rezervou, protože jen málo z toho je pravda. Nejlepší informace jsem získal, když jsem byl přímo na místě nebo když jsem mluvil s odborníky – archiváři, historiky, knihovníky. Ti vám dají nejlepší informace, to je můj hlavní zdroj,“ řekl Dan Brown při loňské návštěvě Prahy.

Jeho čeští příznivci se nadchli pro spekulaci, že děj některého z příštích Brownových románů se bude odehrávat právě v Praze.

„Jsem tady v zimě a přes Karlův most jsem šel volně, nebylo tam moc turistů. Slyšel jsem ale, že v létě je tam narváno, a tak se chci zeptat: Myslíte, že by byl dobrý nápad napsat v příští knize o Praze. Nebylo by tu nakonec ještě víc turistů?,“ navrhl při své návštěvě spisovatel.

Prodal 200 milionů knih

Brown narážel na fenomén, který odstartoval: Čtenáři jeho knih cestují po místech popsaných v románech, vychází dokonce průvodci. Další spisovatelé se pak úspěšně živí tím, že Brownovy knihy dál rozpracovávají nebo naopak konfrontují s historickými fakty.

„Jsem nový fanoušek a obdivovatel vašeho města. Chodíte kolem domů, které jsou třikrát starší, než moje země. Přál bych vám, abyste alespoň jednou denně viděli město mýma očima,“ vyznal se Dan Brown.

I přes stále přísnější kritiky, které jeho knihy sklízejí, si romány Dana Browna po celém světě koupilo víc než 200 miliónů čtenářů.

Zuzana Vlčková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme