Erasmus Plus pomáhá studentům porovnávat české a zahraniční školy a firmy

Ne nadarmo chodili naši předkové do světa na zkušenou. Znalost cizích jazyků a prostředí se může hodit v osobním i pracovním životě. Zvláště teď, když jsme součástí Evropské unie. Proto také Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni už několik let pořádá pro své studenty zahraniční stáže. Budoucí elektrikáři tak mají možnost srovnat školy a firmy v Chorvatsku, na Slovensku a také v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti (ilustrační foto)

Studenti (ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

„To byl můj první výjezd, byl jsem dva týdny v Darmsdtadtu,“ svěřuje se student třetího ročníku plzeňského elektro - učiliště Pavel Tichý. Zkušenosti v Německu sbíral dva týdny a to díky končícímu programu Leonardo da Vinci.

„Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, žáci tam mají lepší učení, učitelé jsou tam příjemní. Zdálo se mi to tam o hodně lepší než v České republice.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zkušnosti plzeňských studentů přiblížila Martina Klímová

Srovnávat jako Pavel může každoročně 8 až 10 jeho spolužáků. Zájem ale 10krát převyšuje nabídku a výběr stážistů je náročný, říká koordinátor evropských projektů na plzeňském elektro - učilišti Bohumír Sobotka.

„Samozřejmě je tam hodnocení z odborného výcviku, pokud jsou děti na internátu, tak i hodnocení od vedoucího. Pokud jsou ve firmách, musí mít doporučení firem. Dává doporučení třídní učitel, učitel cizího jazyka a hodně důležitý je motivační dopis žáka.“

Zahraniční studijní pobyt přitom může žáky obohatit ve 3 oblastech. V odborné, jazykové i kulturní.

Erasmus Plus potrvá 7 let

Od letošního roku mohou školy vysílat své studenty do zahraničí prostřednictvím nového programu Evropské Unie nazvaného Erasmus Plus.

Potrvá následujících sedm let a k dispozici bude mít skoro 15 miliard EUR, potvrzuje regionální konzultant výměnných programů Alexandr Klozar:

„Největší oblast finanční podpory představují mobility pro jednotlivce.“

Zkušenost ze zahraničí by díky Erasmu+ měly získat více než 4 miliony Evropanů.

„Z toho přibližně polovinu by měli tvořit studenti vysokých škol, ale například dobrovolnických pobytů a výměny mládeže by se v tomto 7letém období mělo zúčastnit půl milionu mladých lidí,“ dodává Klozar.

Nový program chce využívat i Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni. Jeho výhody jmenuje opět Bohumír Sobotka.

„Lepší je tam financování. Je možné bez problému do programu zapojit i hospodářské komory a sociální partnery,“ připomíná Bohumír Sobotka.

A finanční podporu z programu Erasmus Plus mohou získat menší či větší projekty zaměřené na vzdělávání, praktické stáže a práci s mládeží.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme