Průzkumy dávají přívržencům nezávislosti naději na odtržení Skotska od Velké Británie

Skotští separatisté pořád živí naději na samostatný stát. Do referenda o případném odtržení od Velké Británie zbývá méně než 100 dní a některé průzkumy dávají přívržencům nezávislosti reálnou naději na úspěch. Hlavní kampaň před historickým hlasováním se teprve rozjíždí a obě strany si v rukávu ještě nechávají některé trumfy. Stále častěji planou kolem budoucnosti Skotska emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První skotský ministr a lídr separatistů Alex Salmond a skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová

První skotský ministr a lídr separatistů Alex Salmond a skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

„J.K.Rowlingová může věnovat peníze komukoli dle libosti a vyjádřit svůj názor. Co se ale jinak týče představitelů umělecké profese, valná většina podporuje myšlenku nezávislého Skotska,“ okomentoval první skotský ministr a lídr separatistů Alex Salmond asi nejviditelnější událost posledních týdnů, a sice rozhodnutí autorky knih o Harrym Potterovi věnovat milion liber kampani Better Together, tedy aktivistům bojujícím proti odtržení Skotska.

Přehrát

00:00 / 00:00

O blížícím se referendu informoval londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Slavná spisovatelka žijící 21 let v Edinburghu, se okamžitě stala terčem nenávistných útoků a některé výpady na sociálních sítích šetří dokonce i policie.

„Všichni účastníci debaty o budoucnosti Skotska musejí cítit, že můžou svobodně a upřímně promluvit o tom, co by nezávislost znamenala pro ně osobně, pro jejich rodiny nebo jejich podnikání. Nesmějí mít strach ani nemají čekat, že jim to vynese protislužbu. Paní Rowlingová svůj krok pečlivě vyargumentovala a někteří lidé z ní za to udělali monstrum. Takové chování musí přestat,“ požaduje ministr londýnské vlády pro záležitosti Skotska Alistair Carmichael.

Připouští, že i kampaň Better Together, Lépe nám bude společně, byla vedená v hodně negativním duchu, ale to se teď prý mění.

Televize, rozhlas i internet jsou plné informačních spotů o klíčových otázkách zářijového referenda, od přítomnosti jaderných zbraní ve Skotsku až po budoucnost skotské whisky.

Přesto jsou ale voliči podle průzkumů pozoruhodně neinformovaní, když jde třeba o ekonomické otázky.

Skotsko | Foto: Reuters

„Co by případná nezávislost Skotska přinesla po ekonomické stránce, je podle nás nejzásadnější. Podle analýzy londýnské vlády je na tom každý Skot ročně o 1400 liber lépe, když je občanem Spojeného království. To je analýza, kterou opakovaně podpořily skutečně nezávislé a objektivní hlasy v téhle debatě.“

Alistair Carmichael naráží na to, že skotským separatistům vycházejí jejich počty samozřejmě úplně jinak. Podle Alexe Salmonda a spol. by se život v nezávislém státě Skotům už krátkodobě vyplatil.

„Skotsko nalévá třeba do rozpočtu britského ministerstva obrany asi 3,5 miliardy liber, ale jen zhruba dvě miliardy se utratí ve Skotsku. Kdybychom získali nezávislost, budeme na obranu vydávat víc prostředků, které zatím mizí někde v jihovýchodní Anglii,“ uvádí jeden z příkladů možné nové ekonomické reality poslanec Skotské národní strany John Mason.

Předseda kampaně Better Together a bývalý britský ministr financí Alistair Darling vyzdvihuje úplně jiné skutečnosti.

„Ať se podíváte kdekoli po světě, přítomnost hranic neprospívá obchodu. Máte co do činění s odlišnými daňovými a účetními systémy. K tomu připočtěte jiná pravidla nebo poplatky za zahraniční transakce – to jsou všechno bariéry, které nemusejí existovat," upozorňuje Darling.

Podle posledního průzkumu agentury YouGov mu dává za pravdu 53 procent dotázaných. Nezávislé Skotsko by si přálo 36 procent respondentů. Jiné průzkumy používající odlišnou metodologii jsou vesměs těsnější.

Návrh ústavy

Salmondova vláda pořád věří v úspěch a tak je třeba na stole první návrh psané ústavy, tedy text, který Velká Británie nemá.

„Psaná ústava poskytuje jistotu a bezpečí občanům jakéhokoli státu. Definuje a vymezuje státní orgány a popisuje rozdělení pravomocí. Určuje, jak se volí držitelé moci a jak se nad nimi vykonává dohled. Jak známo, ve Spojeném království tohle není vždy jasné,“ zaryla si skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová.

Ona i její političtí protivníci teď budou nabírat síly, aby se v srpnu boj o skotskou budoucnost rozhořel naplno.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme