Nové značky na cyklostezce u plovárny v Českých Budějovicích působí zmatky

U plovárny v Českých Budějovicích se na cyklostezce objevily nové dopravní značky, takzvané piktogramy. Mají regulovat dopravu pro chodce a cyklisty. Je jich tam ale tolik, že některé lidi zmátly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista v Pardubicích (ilustrační foto)

Cyklista v Pardubicích (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Tady je namalované kolo i chodci. Kolo vpravo a chodci vlevo,“ zamýšlejí se na cyklostezce u plovárny v Českých Budějovicích manželé Franta a Růžena z Českého Krumlova.

Na stejném místě se na chvilku s kočárkem zarazila i Lenka Kartusková.

„Když jsem si značek všimla, tak jsem přešla na druhou stranu. Kdyby proti mně teď jelo kolo, tak se budeme stejně vyhýbat,“ uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na piktogramy na cyklostezce u českobudějovické plovárny se byl podívat Martin Pokorný

Lukáš Bajt ze sdružení Cyklobudějovice míní, že značky nejsou pro běžného člověka na první pohled srozumitelné.

„Podle zákona z toho vyplývá, že chodci na smíšené stezce pro chodce a cyklisty mají chodit vlevo a cyklisté jezdit vpravo. Nicméně si myslím, že moc lidí to neví, a vzhledem k tomu, že stezky navazují na chodníky, kde zase chodci mají chodit vpravo, tak je to docela zmatečné,“ poznamenává.

Vzdělávací projekt

Nové piktogramy u českobudějovické plovárny nechal po dohodě s Policií České republiky namalovat magistrát. Podle policejního mluvčího Milana Bajcury se jedná o pilotní projekt, který má lidi v krajské metropoli naučit, jak se pohybovat na cyklostezkách.

„Cyklostezka je v podstatě běžná komunikace, která je uzpůsobená pouze pro jízdu na jízdním kole, na kolečkových bruslích, eventuálně chodcům. Proto by tedy chodci na cyklostezce měli chodit vlevo, nikoliv vpravo, jak mnohde vidíme,“ vysvětluje.

Hlavní je ohleduplnost

Lukáš Bajt ze sdružení Cyklobudějovice má ještě jeden recept. „Myslím si, že v těchto prostorech je důležitá hlavně ohleduplnost a zdravý selský rozum. Cyklista by měl mít zvonek, takže když jede na chodce zezadu, tak by měl zazvonit, aby chodec o něm věděl, a pak není žádný problém,“ uzavírá.

Dopravu v parčíku před plovárnou reguluje vedle piktogramů na asfaltu ještě desítka dopravních značek.

Martin Pokorný, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme