Polský premiér požádal parlament o vyslovení důvěry kvůli skandálu s odposlechy

Polský parlament bude hlasovat o důvěře vládě. Požádal ho o to premiér Donald Tusk v důsledku skandálu s nahrávkami rozhovorů vrcholných politiků. Hlasovat se bude zřejmě ještě dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk | Foto: Filip Jandourek

Donald Tusk měl asi 20minutový proslov, v němž zkritizoval aféru s odposlechy. Přiznal, že skandál otřásl polskou vládou, a požádal o vyslovení důvěry.

„Bez mandátu, který může sněmovna podpořit, nebo jej odebrat, nebudu moci účinně vládnout. Bez něj nebude vláda tvrdá a důsledná v objasňování odposlechové aféry a vykonávání zájmu státu,“ řekl.

„Proto končím své vystoupení návrhem, který předávám předsedkyni Sejmu, o vyslovení důvěry vládě. A prosím o co nejrychlejší projednání a hlasování,“ apeloval na poslance.

Koalice je jednotná

Tusk stojí o urychlené hlasování zejména proto, že zítra bude na evropském summitu v Bruselu. Chce prý jet s vědomím, že má plnou důvěru zákonodárců. Koaliční partner současné vlády – Polská lidová strana – už oznámil, že Tuskův kabinet rozhodně podpoří.

Opozici dnešní premiérova řeč překvapila. Očekávala, že Tusk vysvětlí skandál a jeho pozadí, prý ale naopak neřekl téměř nic. Sám se postavil do role oběti a odpovědnost přenechal zákonodárcům.

Aféru odstartovala nahrávka rozhovoru šéfa polské centrální banky a ministra vnitra. Guvernér banky Mark Belka na ní nabízí ministrovi vnitra Bartlomieji Sienkiewiczovi pomoc při snižování rozpočtového deficitu. Ovšem za podmínky, že vláda odvolá šéfa finančního resortu Jacka Rostowského. Ten skutečně později vládní kabinet v rámci personálních změn opustil. Zatím však není jisté, zda to bylo skutečně přičiněním obou zmíněných mužů.

Podle Tuskových dnešních slov je hlavním viníkem ten, kdo soukromé rozhovory nahrál, a ten, kdo je zveřejnil. Obě dvě činnosti jsou totiž trestným činem. Podle Tuska se za tím skrývají zájmy dalších osob.

Premiér věří, že skandál může mít spojitosti s evropským energetickým trhem. Polská vláda si proto podle něj musí uvědomit svou odpovědnost a rozhodovat pouze v zájmu země.

Skandál vypukl zhruba před týdnem, když týdeník Wprost zveřejnil soukromý rozhovor mezi guvernérem centrální banky a tehdejším ministrem vnitra. Muži se v něm domlouvají na odchodu šéfa finančního resortu.

Tento týden přinesla redakce týdeníku další přepsanou nahrávku rozhovoru. V něm tentokrát ministr zahraničí kritizuje americko-polské vztahy a o USA se vyjadřuje velmi nevybíravě. Následkem toho všeho v Polsku propukla nejen politická krize, ale rozhořela se také debata o svobodě slova.

Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme