Zaorálek: Rusko musí ještě tento týden přispět k vyřešení krize na Ukrajině

Evropská unie by měla Rusku pohrozit dalšími sankcemi, pokud Moskva do konce týdne nepřispěje k vyřešení krize na Ukrajině. V Lucemburku to řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj musí Rusko jednoznačně podpořit mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády,  Lubomír Zaorálek

Tisková konference, Úřad vlády, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Ten počítá s příměřím, amnestií pro většinu separatistů na východě Ukrajiny nebo s posílením práv rusky mluvícího obyvatelstva.

Evropští ministři zahraničí by podle Zaorálka měli Rusko jasně vyzvat ke spolupráci na uskutečnění plánu: „Jsem pro to, abychom dali najevo, že toto je příležitost. Lídři, kteří se sejdou na konci týdne, budou mít možnost posoudit, jak se to povedlo, a podle toho rozhodnout.“

Ministři zahraničí EU projednají mírový plán ukrajinského prezidenta Porošenka

Číst článek

Unie Rusku opakovaně pohrozila ekonomickými sankcemi, pokud k vyřešení krize nepřispěje. Jestli Moskva neudělá dost, mohli by podle Zaorálka lídři zemí osmadvacítky už v pátek jednat o uvalení dalších sankcí.

„Evropská unie říká, že pokud Rusko nezvolí tuto cestu, máme přichystaná opatření, kterými bychom vlastně ještě stvrdili ten postup Evropské unie vůči Rusku. Já si myslím, že toto je třeba opakovat a o tom je třeba mluvit,“ uvedl Zaorálek.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme