Jihokorejským úřadům stále uniká podnikatel, který provozoval ztroskotaný trajekt

Tisíce policistů zasahovaly v sídle náboženské komunity v Jižní Koreji. Chtěly tam zadržet majitele společnosti provozující trajekt Sewol, na kterém v polovině dubna zahynuly tři stovky cestujících. Podnikatele nenašli. Zatkli ale čtyři další členy Evangelické baptistické církve za to, že mu pomáhali při útěku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korea, trajekt, Sewol, záchranáři

Korea, trajekt, Sewol, záchranáři | Zdroj: Reuters

Areál, ve kterém komunita žije, se rozkládá na ploše velké asi jako deset fotbalových hřišť. Policejní zásah zastavil tamní život, všechny budovy policisté prohledávali a vytvořili dlouhý špalír, aby přes ně nikdo nemohl projít.

Po podnikateli pátrají bezvýsledně už několik týdnů. Dubnová tragédie otřásla jihokorejskou veřejností, a tlak na úřady proto stále sílí i ze strany prezidentky Park Geun-hye.

„Úřady i vyšetřovatelé dělají vše proto, aby Ju Pjon-una zadrželi. A je jen těžko pochopitelné, proč se jim to ještě nepodařilo. Měli by zřejmě přehodnotit své metody a využít jakékoli možné prostředky, aby ho konečně dostali,“ řekla.

Začal soud s posádkou včetně kapitána

Jihokorejské úřady minulý týden zvýšily odměnu, kterou nabízí za jakékoli informace vedoucí k dopadení podnikatele. V tuto chvíli nabízí v přepočtu zhruba deset milionů korun.

Včera také začal soud s posádkou potopeného trajektu včetně jejího kapitána, zatím se dostal pouze k několika výpovědím. Atmosféra v soudní síni je ale velmi napjatá. Jsou tam rodiny cestujících, kteří neštěstí nepřežili. Pro členy posádky vyžadují nejvyšší trest - trest smrti.

Mezi obviněnými je 14 lidí z lodního personálu a kapitán trajektu. On a tři další čelí nejzávažnějšímu obvinění - zabití z úmyslného zanedbání povinností.

Loď se potopila 16. dubna u jihokorejského pobřeží. Předpokládá se, že byla přetížená. Při neštěstí zemřelo 292 lidí. Většina z obětí byli středoškoláci, kteří se lodí plavili na školní výlet.

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme