Polská vláda dostala důvěru, premiér o ni žádal kvůli odposlechům

Polská vláda dostala v parlamentu důvěru. Premiér Donald Tusk o ni požádal kvůli aféře s odposlechy. Přepisy nahrávek rozhovorů předních vládních politiků zveřejnil týdeník Wprost. Premiér Tusk i ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se za skandál omluvili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský premiér Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk | Zdroj: Reuters

Ze čtyř set čtyřiceti přítomných poslanců jich vládu podpořilo 237 a Sejmem poté zazněl bouřlivý potlesk.

Premiér Donald Tusk o důvěru požádal před summitem Evropské unie, na kterém se budou probírat důležité personální otázky.

"Potřebujeme jistotu, že v zahraničí budou Polsko vnímat jako funkční zemi schopnou se vyrovnat s takto vážnou krizí a že vláda má vpředvečer jednání v Bruselu jasný mandát od lidí i parlamentu," prohlásil premiér.

Donald Tusk také naznačil, že kauza odposlechů je uměle vyvolána ze zahraničí. Jakoukoli vinu premiér odmítá. Podle opozice jen celý případ zametá pod koberec.

Skandál vypukl před více než týdnem, když časopis Wprost začal zveřejňovat přepisy tajně pořízených nahrávek rozhovorů s kompromitujícími vyjádřeními současných i bývalých členů vlády a jiných vysokých činitelů. V důsledku toho v zemi vypukla politická krize, která podle prezidenta Bronislawa Komorowského ohrožuje stabilitu země.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme