Sarajevo si připomíná 100. výročí atentátu, názor na něj ale nemají lidé jednotný

Sarajevo si připomíná 100 let od atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženu Žofii Chotkovou. Hlavní město Bosny a Hercegoviny žije četnými výstavami a happeningy. Lidé ale nejsou jednotní v tom, jak atentát hodnotit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sarajevský atentát, replika automobilu Gräf & Stift Double Phaeton, vezl Františka Ferdinanda d'Este a Žofii Chotkovou

Sarajevský atentát, replika automobilu Gräf & Stift Double Phaeton, vezl Františka Ferdinanda d'Este a Žofii Chotkovou | Foto: Martin Ježek

Před 100 lety zastřelil Bosenský Srb Gavrilo Princip následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este. Událost vydláždila cestu k rozpoutání bojů první světové války.

„Atentát nelze vnímat jako příčinu války. Byl určitým impulsem, který rozkolísal dobovou rovnováhu sil a uvedl v pochod měsíc trvající diplomatické dění, které vyústilo ve sled vyhlášení válek mezi jednotlivými státy,“ popisuje situaci historik Tomáš Kykal z Vojenského historického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhají přípravy k připomenutí výročí sarajevského atentátu, zjišťoval Martin Ježek

Sarajevo připomínkou výročí žije už několik týdnů. Připravilo konference, výstavy nebo rekonstrukce události. Pozornost stovek lidí přitáhla replika automobilu Gräf & Stift Double Phaeton, ve kterém František Ferdinand d'Este a Žofie Chotková jeli.

Přesně sto let od okamžiku atentátu zabočil automobil do ulice, kde Gavrilo Princip na manželský pár vystřelil. Řidič auta zastavil zhruba tam, kde musel zastavit i tehdejší šofér Leopold Lojka.

Nedaleko místa, kde se atentát stal, se buduje velká scéna. Před půlnocí zde začne světelná a hudební show, která událost připomene. Ponese zároveň poselství, že století válek by mělo vystřídat století míru.

„Pro mě je historie jako nekonečná spirála. Pokaždé se ukáže, že válka je slepá ulička. A abychom na to nezapomněli, je třeba si tragické události stále připomínat,“ myslí si Erwin Fitz, který v Sarajevu odhalil pomník rakouským vojákům z první světové války.

Gavrilo Princip, sochu atentátníka odhalili ve východním Sarajevu při 100. výročí atentátu | Foto: Reuters

V 18 hodin začal v prostorách obnovené budovy sarajevské radnice velkolepý koncert Vídeňské filharmonie. Muzeum města Sarajeva pak vyvěsilo na svou budovu obrazy Františka Ferdinanda a Gavrila Principa.

Dnešní Bosna a Hercegovina ale není jednotná v tom, jak by měla atentát hodnotit, říká profesor historie Zijad Šehić ze sarajevské filozofické fakulty.

V centrálním Sarajevu například zrestaurovali část památníku následníkovi trůnu a jeho ženě. Atentátníka Gavrila Principa naopak oslavuje především srbská část obyvatelstva. Na východním předměstí Sarajeva mu postavili sochu.

Ve Višegradu na východě země režisér Emir Kusturica otevírá filmové město Andričgrad. Také tam považují Principa za hrdinu.

První světová válka, rozložení sil v Evropě | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme