Syrská armáda bombardovala města ovládaná radikály nedaleko Iráku

Syrské letectvo v sobotu na východě země nedaleko hranice s Irákem bombardovalo oblasti ovládané islámskými radikály. Bomby dopadly do obytných částí města Muhasan den poté, co tamní kmenoví stařešinové slíbili věrnost organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na svědky. Při úderech přišlo o život nejméně 16 lidí a desítky utrpěly zranění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská armáda bombardovala města ovládaná radikály nedaleko Iráku (ilustrační fotografie)

Syrská armáda bombardovala města ovládaná radikály nedaleko Iráku (ilustrační fotografie) | Zdroj: Reuters

Islamisté z ISIL chtějí ustavit islámský stát na severu Iráku a Sýrie. Jejich irácká odnož už déle než týden postupuje severem Iráku a míří k Bagdádu. Syrská větev postupuje na východě Sýrie v oblasti sousedící s tou, již radikálové zabrali v Iráku.

Nejnověji zde ovládla město Muhasan, které leží na řece Eufrat necelých 100 kilometrů od syrské hranice s Irákem, a další dvě lokality.

Syrské letouny podle Reuters v sobotu vzlétly z vojenského letiště Dajr az-Zaur oblékaného povstalci, aby bombardovaly několik oblastí ovládaných ISIL.

Radikálové chtějí zničit důležitou přehradu

V Iráku sunnitší radikálové ten den obsadili tři strategická města a hraniční přechod do Sýrie. Obsazenými městy jsou Kajm, který leží na strategické zásobovací trase, Ráva a nedaleké město Aná.

Podle agentury AP se zdá, že dobytí těchto měst je součástí pochodu islamistů k přehradě s elektrárnou ve městě Hadíta. Zničení vodního díla by prý zasáhlo elektrickou distribuční soustavu v Iráku a způsobilo rozsáhlé záplavy.

V Sýrii ISIL drží území východosyrské provincie Dajr az-Zaur, kde se těží ropa. Islamistická skupina zde několik měsíců bojovala proti znepřáteleným ozbrojencům ve snaze upevnit svou moc nad touto provincií. Podle některých zdrojů z řad povstalců ISIL ovládá skoro 70 procent provincie Dajr az-Zaur a připravuje ofenzivu, aby získala zbývající území.

Už více než milion Iráčanů musel ze strachu z bojů opustit své domovy

Číst článek


Zvětšit mapu

ČTK, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme