Necelou třetinu trasy má za sebou výprava nevidomých cyklistů na polární kruh

Výprava nevidomých cyklistů na polární kruh je zhruba ve třetině plánované trasy. Na speciálních kolech vyrazili její členové z Prahy minulý týden. Za sebou mají kolem 800 kilometrů, dalších 1800 je teprve čeká. Z Prahy vyrazili 17. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trojkolo je v Česku unikát, bylo vyrobené speciálně pro fond Světluška

Trojkolo je v Česku unikát, bylo vyrobené speciálně pro fond Světluška | Foto: Jan Cága

Jak říká člen výpravy Petr Müller z tělovýchovné jednoty Zora, začíná se už projevovat únava.

„Únava už je znát, bolí určité části – kolena, klouby. Ale jede se dál. Únava je přiměřená týdenní zátěži. Jinak myslím, že jsme to čekali horší. Ani technické problémy nejsou,“ popisuje Müller.

Dnes čeká cyklisty přejezd z Varšavy do Treblinky. „Podle rozpisu je to něco přes sto kilometrů. Uvidíme, jak to pojede,“ těší se Müller.

Do Finska za sportem zvaným golbal

Cyklistická výprava chce podpořit golbal, oblíbený sport nevidomých, který by se dal asi nejlépe přirovnat k házené.

Mezi nevidomými je tahle fyzicky náročná hra se speciálním ozvučeným míčem dost populární. Navíc je i mezi paralympijskými sporty.

Právě tam bude letos světový golbalový šampionát. „S návrhem přišli sami reprezentanti, jestli bychom tam nechtěli přijet na kole a podpořit je. My jsme byli v Římě, předtím na paralympiádě v Londýně, do Oděsy jsme dojeli,“ líčí Müller a dodává:

„Z toho se odvinul další nápad, že když už jsme v tom Finsku, tak bychom měli dojet aspoň na polární kruh, abychom měli splněnou další pomyslnou metu. To se setkalo s ohromným úspěchem a všichni, co mohou, tam chtějí dojet.“

Jakub Šídlo, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme