TOP 09 chce přerušit projednávání služebního zákona, minimálně na 60 dní

Opoziční TOP 09 chce ve sněmovně přerušit projednávání novely služebního zákona. Nelíbí se jí, že se nová verze návrhu liší od té, kterou sněmovna v lednu podpořila v prvním čtení. Norma by podle TOP 09 měla znovu projít sněmovními výbory, kde by na ní poslanci pracovali minimálně dalších šedesát dní. Výhrady k novele mají i KSČM, ODS a Úsvit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek TOP 09

Miroslav Kalousek TOP 09 | Foto: Filip Jandourek

Koalice chce novelu služebního zákona projednat už na červencové mimořádné schůzi sněmovny, aby mohl zákon platit od ledna 2015. Opozice ale chce ve sněmovně na projednání služebního zákona více času.

Argumentuje tím, že vládní koalice upravila původní předlohu tak, že je z ní jiný zákon. TOP 09 proto požaduje, aby se text vrátil minimálně na šedesát dnů do výborů, jinak pro něj hlasovat nebude.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska by se měl služební zákon upravit tak, aby zajistil skutečnou stabilitu státní správy.

„Ten zákon je předkládán zcela neprofesionálně, zajišťuje stabilitu pouze nově příchozím a nově ustanoveným. A poté, co zcela netransparentně proběhly osobní a politické čistky bez jakýchkoli výběrových řízení a bez jakéhokoli rozumného důvodu, zcela v rozporu s duchem zákona, který by měl začít platit,“ uvedl.

Výhrady k nové verzi služebního zákona mají i KSČM, ODS a Úsvit.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek upozornil, že pokud by sněmovna projednávala návrh znovu, služební zákon nezačne platit od ledna 2015.

„Je pravda, že pan Kalousek to dnes řekl na politickém grémiu, kdy to zdůvodnil tím, že vlastně jde o novou právní normu de facto, nikoli de jure. My se to nedomníváme, protože návrh ve sněmovně leží a dneska je ve výborech. Čili předpokládám, že legislativní proces by měl běžet tak, abychom ten termín stihli,“ řekl Faltýnek.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme