Pokud Rusko jasně nepřispěje k uklidnění situace na Ukrajině, uvalí na něj EU tvrdší sankce

Rusko musí podle Evropské unie do nadcházejícího pondělí jasně přispět k vyřešení krize na Ukrajině. Na summitu v Bruselu se na tom dohodli lídři zemí osmadvacítky. Zopakovali, že pokud to Rusko neudělá, jsou připraveni uvalit na něj tvrdé ekonomické sankce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovoří na evropském summitu v Bruselu. 27. 6. 2014

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovoří na evropském summitu v Bruselu. 27. 6. 2014 | Zdroj: Reuters

Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny musejí do pondělí začít dodržovat příměří, žádá unie.

Dále musí začít fungovat skutečná kontrola rusko-ukrajinské hranice pod dohledem OBSE, aby tudy povstalcům nemohly proudit zbraně a posily.

Povstalci také musejí propustit všechna rukojmí a vrátit ukrajinským úřadům hraniční přechody, které obsadili. A také zahájit jednání o naplnění mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích bruselského summitu informuje redaktorka Silvie Třeslínová

Rusko musí podle Evropské unie použít svůj vliv na povstalce, aby to vše splnili. Pokud to Moskva neudělá, je Evropská unie připravena uvalit na ni tvrdé ekonomické sankce.

Přitvrzení evropského postoje prezident Porošenko uvítal: „Chtěl bych ale zdůraznit, že nepotřebujeme uvalení dalších sankcí, není v našem zájmu poškodit Rusko. Potřebujeme mír a potřebujeme navázat dialog.“

Hned po návratu na Ukrajinu chce ukrajinský prezident rozhodnout o prodloužení příměří.

Ukrajinský prezident Porošenko podepsal asociační dohodu s EU

Číst článek

Ukrajina v Bruselu dnes podepsala asociační dohodu s Evropskou unií. Smlouvy znamenají rozsáhlou politickou a ekonomickou spolupráci mezi východními zeměmi a Evropskou unií. Dokument společně s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem podepsali lídři všech členských zemí osmadvacítky a také Moldavsko a Gruzie.

Asociační dohodu s Evropskou unií měla Ukrajina podepsat už na konci loňského roku, tehdejší prezident Viktor Janukovyč však od záměru na poslední chvíli ustoupil. Právě to se stalo rozbuškou ukrajinské revoluce. Rusko nyní stejně jako tehdy varuje, že ekonomická orientace na Evropu nebude ze strany Ruska pro Ukrajinu bez následků.

„Jsem si naprosto jistý, že uzavření asociační dohody s Evropskou unií není pouze ukončením naší sedmileté snahy, ale začátek. Začátek modernizace mé země a začátek reforem,“ řekl Porošenko s tím, že jde o nejdůležitější den pro jeho zemi od jejího osamostatnění.

Rusko proti dohodě ale ostře protestuje a hrozí ekonomickou odvetou. Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin upozornil, že podpis smlouvy omezí například ukrajinskou svrchovanost.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zase varoval, že Moskva přijme příslušná opatření, a to v případě, kdy bude mít smlouva negativní vliv na ruskou ekonomiku.

Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme