Ústí nad Labem zatím nemusí platit stamiliony za Mariánský most. Soud bude jednat znovu

Okresní soud v Ústí nad Labem musí znovu řešit spor města a Hutních montáží o doplatek za výstavbu Mariánského mostu. Odvolací soud totiž dnes rozsudek zrušil. Podle něj by město mělo firmě i s úroky vyplatit víc než šest set milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mosty v Ústí nad Labem

mosty v Ústí nad Labem | Foto: Veronika Kindlová | Zdroj: Český rozhlas

Podle soudkyně Kateřiny Soltanové ale okresní soudu dostatečně neprokázal, že se obě strany na změně stavby a navýšení ceny dohodly. Spokojil se prý jen se zápisy z firemních porad.

Soltanová také uvedla, že okresní soud by měl zkoumat, jestli firma City Plan, která město při stavbě zastupovala, měla pověření k dohadování změny stavby a ceny.

Mariánský most byl otevřen roku 1998, autorem návrhu je architekt Roman Koucký. Vedle tradičního symbolu města, hradu Střekova, se stal novodobou dominantou Ústí nad Labem.

„Dodavatel nabídl postavit most za nějakou cenu a pak přišel s tím, že most podle jeho nabídky by zřejmě spadl a je proto potřeba ho vyztužit tunami a tunami další oceli a neměl na to žádné smluvní ujednání,“ říká ústecký radní Pavel Dlouhý z ČSSD.

Ústí nad Labem za most zaplatilo skoro dvakrát víc, než bylo v plánu, zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Spor se vleče už patnáct let a firma se soudí i o další peníze.

Další prodloužení sporu Hutní montáže podle mluvčí firmy Evy Kionkové nepřivítaly. Odhaduje, že se soud prodlouží o další dva až tři roky.

„Lze dovozovat, že bude potřeba nechat vyhotovit další nový znalecký posudek, byť všechny předchozí vyznívají ve prospěch Hutních montáží,“ říká mluvčí.

Gabriela Hauptvogelová, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme