Islamisté údajně obsadili největší iráckou rafinerii u města Baiji. Armáda to popírá

Islamisté dnes obsadili značnou část tamní největší irácké rafinerie u města Baiji. Podle íránského prezidenta Hassana Rouhaniho ale radikálové neuspějí, vyjádřil také podporu irácké vládě. Řekl zároveň, že bude bez váhání bránit šiítská svatá místa v Iráku. Tam stále pokračují boje mezi armádou a radikální skupinou Islámský stát v Iráku a Levantě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinerie (ilustrační foto)

Ropná rafinerie (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Tyto teroristické skupiny nezmůžou nic proti vůli velkého iráckého a muslimského národa. Vyžeňte je tam, kam patří. Je to boží vůle,“ řekl Rouhani.

Podle agentury Reuters mají islamisté pod kontrolou tři čtvrtiny rafinerie. Irácká armáda to ale popřela a podle televize CNN získala rafinerii zpět. Armáda tvrdí, že přitom postřílela asi 40 bojovníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mezinárodních konsekvencích krize v Iráku hovořil zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček

Rafinerii podle zaměstnanců zasáhla v noci minometná palba a byla slyšet střelba. Podle Reuters měli radikálové dopoledne v rukou výrobní jednotky i administrativní budovu, tedy tři čtvrtiny rozsáhlého komplexu. Provoz podniku byl od úterka zastaven a zahraniční zaměstnanci byli evakuováni.

V Bajdží se zpracovává ropa těžená na severu Iráku. Dvě další a větší rafinerie jsou jižně od ní. Vedení podniku se rozhodlo kvůli špatné bezpečnostní situaci provoz zastavit už v úterý, aby předešlo zásadním škodám.

Bajdží leží asi 200 kilometrů severně od Bagdádu na silnici mezi metropolí a Mosulem. Ten minulé úterý dobyli radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě a postupují dále na jih k hlavnímu městu. O dobytí Bajdží se pokusili už před týdnem.Oblast měly chránit desetitisíce vojáků, kteří podlehli několika stovkám až tisícům ozbrojenců.

Využít rafinerii ale nejspíš islamisté nedokážou. „Technologie je poměrně složitá. Jedna nebo druhá strana by to třeba mohla chtít zničit, aby to druhá neměla k dispozici,“ domnívá se analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart.

Slova premiéra Rouhaniho na účet teroristů naopak vadí Saúdské Arábii, země naopak vyhrožuje Teheránu, aby do irácké krize nezasahoval.

Irácký premiér Núrí Málikí mezitím vyzval v televizním projevu k sunnitsko-šíitské jednotě a obvinil cizí státy, že násilí v zemi rozdmýchaly.

„To, co se teď v Iráku děje, je zkázonosná konspirace, naplánovaná na různých mezinárodních schůzkách a financovaná ze zahraničí. Spiknutí je navíc podporované masivní mediální válkou,“ nechal se slyšet Málikí.

Některé irácké politické strany podle premiéra spolupracují se zeměmi, které si silný Irák nepřejí.

Premiér Málikí si o schopnostech a statečnosti svých vojáků nedělá přehnané iluze, a začal proto rozdávat zbraně i civilistům | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

„A já tyto země a celý svět varuji, že terorizmus nezná hranice a že pronikne i jinam, kde také zažehne občanské války,“ dodal irácký předseda vlády.

Saudská Arábie a možná i Katar podle Málikího podporují islamistickou organizaci, která teď dobývá části Iráku.

Podle Saudů je právě Málikí jádrem současných problémů v Iráku. Podobný názor začíná převládat také ve Spojených státech.

„Ukazuje to, jak málo pod kontrolou měl současný irácký premiér Núrí al Málikí celou situaci, jak slabý a zkorumpovaný byl irácký stát včetně bezpečnostních složek,“ myslí si Kužvart.

Zaznívají hlasy, že to, co se v Iráku děje je spíš povstání nespokojené sunitské menšiny proti centrální irácké vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Veroniky Sedláčkové byl analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart

Na zítra irácká vláda plánuje protiofenzivu. „Čím víc bude vláda spoléhat na šiitské jednotky, které budou obsazovat oblasti sunitů, tím více bude konflikt dostávat občanský charakter,“ říká analytik.

Přestože se objevují zprávy, že si islamisté při obsazování měst počínají velmi brutálně, snaží se, aby obsazené oblasti fungovaly.

„Snaží se, aby velká města a infrastruktura pod nimi fungovala. Jsou zprávy z Mosulu, že tam klesla i cena potravin, což ale může být krátkodobé,“ uvádí Kužvart.

Do sporů se ale chce zapojit Írán, který je sponzorem a patronem Nurího al Malikího. Nejspíš nepošle přímo do země oficiálně vojáků, může ale jít o íránské revoluční gardy.


Zvětšit mapu

ČTK, Štěpán Macháček, Veronika Sedláčková, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme