Soud rozhodl, že firma EMS nesmí blokovat fungování již vydaných karet Opencard

Pražský městský soud vydal předběžné opatření vůči majiteli práv k Opencard firmě eMoneyServices. Společnost nesmí systém blokovat a musí respektovat užívání 1,26 milionu čipových karet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Mohu pouze potvrdit, že městský soud v pondělí vydal předběžné opatření v této věci,“ řekla mluvčí soudu Markéta Puci.

„Ovšem co je jeho obsahem, nemůžu sdělit, protože si ho jeden z účastníků zatím nevyzvedl z datové schránky,“ dodala mluvčí.

Soud vydal předběžné opatření na základě žaloby pražského dopravního podniku. Rozhodnutí padlo během jednoho dne.

Mluvčí EMS Martin Opatrný je žalobou překvapen. „Žádat soud o ochranu v případě, že mám platnou smlouvu, svědčí o nejistém postoji a jakýchsi obavách,“ říká Opatrný.

Smlouva s dopravním podnikem na provoz tramvajenky totiž platí až do konce tohoto roku, a společnost by tak podle něj ani nemohla systém blokovat.

„Podle našeho názoru tento krok nevede k tomu, aby se obě strany dohodly, ale spíš k tomu, aby nebyl Pražan zaskočen nějakým omezováním služeb,“ dodává mluvčí EMS.

Podle mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Anety Řehkové firma EMS nechtěla prodat licence k provozování systému.

„Mohu potvrdit, že se Dopravní podnik obrátil na soud a to poté, kdy bylo zřejmé, že společnost eMoney Services nemá zájem odprodat DPP potřebný počet licencí dle platné smlouvy,“ vysvětluje mluvčí DPP.

V kauze Opencard podalo Městské státní zastupitelství v Praze v pátek obžalobu na některé ze současných i bývalých pražských radních. Případ tak míří k soudu.

Obžaloba se týká celkem 15 lidí, radních a úředníků. Jsou mezi nimi bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme