Správní rada odvolala šéfa SŽDC Koláře, bez výběrového řízení ho nahradí Pavel Surý z ČSSD

Správní rada odvolala z funkce generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty cesty (SŽDC) Jiřího Koláře. Od června organizaci povede nynější brněnský oblastní ředitel Pavel Surý. Po zasedání rady to řekl mluvčí organizace Jakub Ptačinský. Důvodem pro Kolářovo odvolání jsou podle správní rady změny v organizaci spojené s převodem části majetku Českých drah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Správní rada odvolala generálního ředitele SŽDC Jiřího Koláře (archivní foto z května 2013)

Správní rada odvolala generálního ředitele SŽDC Jiřího Koláře (archivní foto z května 2013) | Zdroj: ČTK

Jde především o nádražní budovy a další majetek, který drahám zůstal po rozdělení původní státní organizace České dráhy na dopravce a správce infrastruktury v roce 2003.

I po odvolání by Kolář mohl ve správě železnic zůstat, podle informací ČTK mu bylo nabídnuto místo jednoho z náměstků nového generálního ředitele. Podle serveru iDnes.cz ale souvisí výměna s politickou příslušností obou manažerů - zatímco Kolář je členem ODS, Surý je v brněnské ČSSD.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) je státní organizace fungující od roku 2003. Stará se o 9400 kilometrů kolejí, sestavuje jízdní řády a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť. Působí také jako investor výstavby tratí, loni za ně utratila 9,5 miliardy korun. SŽDC má zhruba 17 tisíc zaměstnanců.

O odvolání Koláře se spekulovalo například při nástupu bývalého ministra dopravy Zdeňka Žáka loni v létě a opět poté, co nynější šéf resortu Antonín Prachař (ANO) v březnu kompletně obměnil správní radu SŽDC. Právě ta má v kompetenci odvolání generálního ředitele.

Šéfem správy železnic se stal Kolář v dubnu 2012, poté co zvítězil v otevřeném výběrovém řízení, nahradil Pavla Habartu. Ten byl vedením organizace pověřen pouze dočasně, protože k jejímu řízení neměl požadovanou dostatečně dlouhou praxi ve vedení železniční společnosti.

Kolář působí na železnici od roku 1983, kdy nastoupil k tehdejším Československým státním drahám. Od roku 1999 pracoval jako ředitel Obchodně provozního ředitelství v Ústí nad Labem a od roku 2005 byl náměstkem generálního ředitele.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme