Na českém trhu chybí zkrácené úvazky. Ženy se stále více pouštějí do podnikání

Do podnikání se pouští stále více žen. Jen za poslední rok jich začalo podnikat skoro jedenáct tisíc, to je dokonce desetkrát víc než mužů. Byznys láká hlavně ženy po mateřské dovolené, a to i kvůli tomu, že mají problém najít zkrácené úvazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena za počítačem

Žena za počítačem | Foto: Free Digital Photos

Absolventky, ženy po padesátce nebo po mateřské dovolené - tři skupiny, které obtížně hledají pracovní místa. Často se proto snaží prosadit s vlastním byznysem.

Do podnikání se pustila i Ema Pospíšilová se svojí kamarádkou. Už dva roky prodává těhotenskou módu, a to hlavně přes internet. Ze začátku to byl koníček, s narůstající poptávkou se ale ze zábavy stal i byznys.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ženách podnikatelkách natáčela redaktorka Zuzana Švejdová

„Začaly jsme s tím, když jsme byly obě těhotné. Potřebovaly jsme nějaký zajímavý svršek na sebe a nic dobrého jsme nenašly. Tak jsme si řekly, že si to radši navrhneme a ušijeme. Kamarádka dobře šije, já to spíš prodávám. Když další naše kamarádky zjistily, že to i dobře vypadá, tak si to začaly objednávat,“ vysvětluje Ema Pospíšilová.

Počáteční investice, kterou do podnikání musely vložit, byla skoro tři sta tisíc. Postupně se ale vynaložené náklady vrací a zákazníků přibývá.

Podobných podnikatelek je v Česku stále víc. Jen za poslední rok si živnostenský list nově založilo přes deset tisíc žen. Ve srovnání s muži je to dokonce desetkrát víc. Mužů v podnikatelské sféře přibylo jen necelých sedm set.

Století žen

„Ženy chtějí být více nezávislejší než v minulosti, do určité míry chtějí také podporovat rodinu a rovněž monitorujeme to, že si výrazně více věří, než tomu bývalo,“ říká předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

„21. století bude více stoletím žen než mužů. Projevuje se to, že ženy mají ideální předpoklady pro moderní obchod. Jsou odolné, pracovité, rafinované a jsou sice více emotivnější, ale v každém případě začínají válcovat byznys,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se ženám - podnikatelkám v posledních letech v českém byznysu daří, přiblížil v Ranním interview Radiožurnálu Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Ženy se podle Havlíčka pouští hlavně do oblasti účetnictví, potravinářství nebo třeba kosmetiky. Ale začínají se prosazovat i na vedoucích pozicích:

„V poslední době vidíme i zajímavý nárůst žen v podnikatelsko-manažerských pozicích v nových technologiích. To znamená, pokud se podíváme, kdo dnes ovládá například nanotechnologické firmy, tak zjistíme, že nemalá část z nich jsou ženy. Biotechnologické firmy nebo firmy zaměřené na biomedicínu mají rovněž nemalý podíl žen.“

Celkem v Česku aktivně podniká zhruba 850 tisíc lidí, z toho víc než třetina jsou právě ženy. Nejčastěji se do vlastního byznysu pouští ženy mezi 25 a 35 lety - tedy hlavně absolventky a ženy po mateřské dovolené.

žena u počítače | Foto: Jiří Hošek

Těm ale často nezbývá jiná možnost - na trhu totiž chybí částečné úvazky, které umožňují skloubit práci s výchovou dětí. Stejný problém měla i Ema Pospíšilová, řešením bylo podnikání:

„Podnikat a něco dělat doma, mít nějakou menší firmu - zvláště třeba s člověkem, kterému věříte, to je myslím naprosto skvělé - spojení rodiny a podnikání. Člověk vedle toho něco dělá, ale zároveň úplně nevypadne z pracovního procesu, protože málo firem nabízí částečné úvazky.“

Nedostatek částečných úvazků je jeden z důvodů, proč pracuje jen každá třetí žena, která má děti v předškolním věku. Jde o jeden z nejhorších výsledků v Evropské unii. Firmy se bojí papírování, přitom administrativa je skoro stejná jakou u plných úvazků. Mylná je i obava z toho, že zaměstnanec odvede méně práce.

„Práce na částečný úvazek může být daleko efektivnější, protože pokud někdo pracuje na 50procentní úvazek, jeho výkonnost obvykle není 50procentní, ale třeba 70 nebo 80procentní. Protože zkoncentruje svoji práci v části toho dne na absolutní maximum,“ uvádí Havlíček.

Podpořit práci na zkrácené úvazky chce proto ministerstvo práce a sociálních věcí - třeba zákonem o dětských skupinách. Pokud se ho podaří prosadit, mohly by vzniknout až tisíce míst pro děti zaměstnanců firem.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme