Jedním ze symbolů utrpení první světové války je Piava, padly tady tisíce Čechů

Na frontách první světové války se čeští vojáci mnohokrát sešli proti sobě. Na jedné straně muži v rakousko-uherských uniformách a na druhé legionáři. Bylo tomu tak i v bitvách na slavné Piavě, kde za císaře pána bojovalo několik desítek tisíc Čechů. Odehrávaly se nejen podél řeky, ale i na úbočích hory Monte Grappa. Stopy po Velké válce jsou tam dodnes patrné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyrolské Dolomity - ráj horoloezců

Tyrolské Dolomity - ráj horoloezců | Foto: Fotobanka stock.xchng, Hubert Spieß

Piava v létě proudí mezi kameny obnaženého dna. Na jejích březích vysedávají rybáři a lidé se opalují. Vojáci tady ale bojovali za krajně nepříznivých podmínek, v bahně zákopů a ve sněhových přeháňkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti z okolí Piavy a Monte Grappy zjišťoval Jaroslav Skalický

Stejně tak na úbočí hory Monte Grappa v alpském předhůří, která se do výšky 1775 metrů zvedá nad Piavou. Na jejím vrcholu stojí monumentální památník s ostatky 10 tisíc neznámých obětí bojů a dalšími dvěma tisícovkami identikovaných padlých.

Na bronzových destičkách nalezneme i česká jména: Štefan Kubelík, František Řezníček, Jan Sahajdák, Josef Svoboda.

„Byla to poziční válka, vojáci se moc nepohybovali, většinu času trávili v zákopech. A umírali v nich. A stejné to bylo v horách,“ vypráví historik Giuseppe Ferrandi.

Poblíž najdeme i starou lanovka, která měla pro vojáky obrovský význam. A to nejen materiální, protože přivážela munici a potraviny, ale také morální, protože vojáci věděli, že bez ohledu na počasí a to, že budou pod palbou, je lanovka spolehlivá a zásoby s poštou jim doveze.

Před 100 lety

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme